Unul dintre protestatarii pașnici bătuți de jandarmi: „Aş fi procedat la fel în momentul în care au primit ordin de evacuare”

Data publicării:
20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Adriana_Neagoe_204132
Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

Mai multe persoane s-au prezentat luni, la Parchetul Militar Bucureşti, pentru a depune plângeri penale în legătură cu intervenţia jandarmilor în timpul protestului Diasporei de vineri din Piaţa Victoriei, scrie Agerpres.

20180810_protest bucuresti 10 august_INQUAM_Photos_Adriana_Neagoe_204132
Foto: Adriana Neagoe/Inguam Photos


Unul dintre protestatari, Radu Florin Nicuşor, le-a povestit jurnaliştilor cum a decurs intervenţia jandarmilor.

"Vineri seară am fost la protest, în partea pieţei de unde nu s-a aruncat cu pietre. Când s-a dat ordin pentru evacuarea pieţei, toată lumea a fugit. A venit bariera de jandarmi, am ales să stau pe loc, pentru că nu reprezentam un pericol pentru nimeni. Am ridicat mâinile, m-am întors cu spatele şi apoi m-am pus mâinile la ceafă. În momentul în care a venit bariera de jandarmi, m-au lovit în cap, în umăr, în mână. Au vrut să mă interneze la Floreasca, dar am refuzat. Mi-am luat un dosar medical (...) Am manifestat paşnic. Vrem să se schimbe ceva în ţara asta. Am considerat că aşa se poate schimba (...) Sunt oarecum de acord şi cu Jandarmeria, pentru că, după ce am trecut de bariera de jandarmi, tot un jandarm m-a ajutat să ajung la ambulanţă şi am văzut bucăţi de bordură aruncate, pietre mari. Să fiu sincer, în locul lor aş fi procedat la fel în momentul în care au primit ordin de evacuare (...) Am o rană la cap. Nu aveam de ce să ripostez. Am înjurat, într-adevăr, jandarmii", a spus Radu Florin Nicuşor.

El a spus că a mai fost şi la alte proteste, însă intervenţia de vineri a jandarmilor i s-a părut "brutală".

Procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei.

Prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a declarat luni că până în prezent au fost depuse în jur de 30 de plângeri de către persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor în Piaţa Victoriei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri