„Vaccinare la chiuvetă”. 3.500 de certificate false au fost emise la Vama Petea. Încă 3 persoane au fost reținute

Data publicării:
Doze de vaccin împotriva COVID-19.
Doze de vaccin împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

O asistentă medicală de la DSP Satu Mare a fost reținută pentru 24 de ore în dosarul certificatelor false de vaccinare anti-COVID de la Vama Petea.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de Diana Patricia Barta, asistent medical în cadrul Direcţiei de Sănătate Satu Mare, acuzată de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

De asemenea, au fost reţinute încă două persoane pentru complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Potrivit DNA, cei trei suspecţi figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale şi registratorii din centrul de vaccinare Petea implicaţi în eliberarea certificatelor false de vaccinare şi cei interesaţi de obţinerea acelor certificate, relatează Agerpres.

Cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obţină adeverinţe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând şi primind în schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmişi asistenţilor medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate.

Din probele administrate a reieşit că, în perioada 8 septembrie - 2 noiembrie, la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) un număr de 5.495 de persoane ca fiind imunizate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.

Săptămâna trecută, cinci persoane au fost arestate preventiv în acest caz, respectiv Daniela-Ioana Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, registratori; Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical în cadrul DSP Bihor şi o persoană fără calitate specială.

Conform DNA, asistenta Daniela Hoblea şi registratorii medicali Marc Ilieş şi Horea Buriceanu ar fi pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 şi 300 de euro de la persoanele care doreau să obţină adeverinţe de imunizare şi certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate dozele de vaccin.

„Persoanele interesate ar fi apelat la suspecţii menţionaţi de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecţi din centrul de vaccinare Petea şi cei interesaţi de obţinerea certificatelor false ar fi fost Voichiţa-Camelia Sim, asistent medical la Direcţia de Sănătate Bihor. În schimbul banilor, suspecţii ar fi încărcat în Registrul Electronic Naţional de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverinţa de vaccinare şi, pe baza acesteia, certificatul digital european COVID”, potrivit DNA.

Procurorii spun că mijloacele de probă au relevat existenţa a două moduri de acţiune: persoana interesată s-ar fi prezentat la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată sau, mai frecvent, persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverinţa în schimbul sumei de bani solicitate.

În această a doua situaţie, arată anchetatorii, persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicaţii telefonice ce permit transmiterea de fişiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecţilor Daniela Hoblea, Marc Ilieş şi Horea Buriceanu, în vederea introducerii datelor în RENV şi a generării adeverinţei de vaccinare.

„Apoi, adeverinţele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa şi sumele de bani cu titlu de mită. Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecţii Hoblea Daniela, Ilieş Marc şi Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru 'serviciile' lor”, explică DNA.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri