Vaccinul Covid, față în față cu teoriile conspirației. Cele trei lucruri care ar trebui comunicate pentru a combate reticența oamenilor

Data actualizării: Data publicării:
Cele trei lucruri care ar trebui comunicate pentru a combate reticența oamenilor.
Cele trei lucruri care ar trebui comunicate pentru a combate reticența oamenilor. FOTO: Getty Images

Trei vaccinuri anti-COVID sunt acum în faza a treia de testare, însă, în unele spitale, mai mult de jumătate din personal este reticent și refuză vaccinarea. Este o problemă de comunicare, iar întrebarea a fost din start pusă greșit și superficial, a explicat la Digi24 Radu Țincu, medic la Terapie Intensivă la Spitalul Floreasca din București. Potrivit acestuia, sunt trei lucruri care ar trebui comunicate de către autorități pentru a fi învinsă reticența oamenilor și pentru a combate teoriile conspirației, care, așa cum au apărut în timpul pandemiei, vor fi legate și de politica de vaccinare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a declarat că vor fi înființate caravane, care vor merge să-i vaccineze pe oamenii din mediul rural sau pe cei care nu se pot deplasa. Însă, până se va ajunge acolo, prioritate absolută au angajații din sistemul medical. Unii dintre aceștia nu par interesați sau nu au încredere în eficiența unor vaccinuri realizate în mai puțin de un an.

În județul Alba, doar jumătate din personalul medical a declarat că vrea să se imunizeze, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică.

La fel și în Mehedinți.

Proporția celor care doresc să se vaccineze este mai mare în rândul medicilor de familie, decât printre medicii specialiști sau asistenți.

Medic: Întrebarea a fost superficială

Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 că problema a pornit de la modul în care a fost formulată întrebarea adresată medicilor.

"Întrebarea a fost superficială, oamenii au fost puși să spună dacă se vor vaccina sau nu, în condițiile în care nu știi despre ce vaccin este vorba și nu ai pe masă toate informațiile.

Întrebarea trebuia adresată în sensul dacă vor accepta vaccinarea, în eventualitatea aprobării unui vaccin.

Acum, este prematur să ne exprimăm opțiunea în condițiile în care nu știm care vaccin va fi aprobat și nu avem documentația.

Acest tip de speculații crește gradul de neîncredere", a spus medicul, care a subliniat că el se va vaccina.

El a vorbit și despre strategia de comunicare care ar trebui pusă la punct pentru a se combate reticența oamenilor.

"Pentru estul Europei, avem reticența de a folosi vaccinurile în general, cu atât mai mult privind unul contra Covid, știind că pandemia a fost asociată cu teorii ale conspirației, este evident că aceste teorii se vor regăsi și în politica de vaccinare.

Omenirea însă nu face vaccinuri de ieri, de azi. Acest vaccin Covid va urmări și va respecta aceiași pași ca orice tip de vaccin.

Aprobarea și punerea pe piață se vor face cu respectarea tuturor pa;ilor, nu este cu nimic diferit față de altele.

Vaccinul va fi sigur când va fi pus pe piață și va fi supus tuturor aprobărilor.

În primul rând, autoritățile ar trebui să transmită că tehnica de obținere a acestor vaccinuri nu este cu nimic diferită de altele. Știm exact ce să introducem în vaccin ca el să producă imunitate.

Apoi, toate aceste vaccinuri, care sunt în fază finală, respectă toate normele în vigoare, se realizează studii medicale independente, nu de firmele producătoare, care să evalueze eficiența și siguranța.

Nu în ultimul rând, când va fi pus pe piață un vaccin, va avea același profil de siguranță ca toate celelalte disponibile.

După această perioadă va urma și o perioadă de supraveghere pe termen lung. Este aberant să cerem din partea autorităților acum să comunice o evaluare pe termen lung, atâta timp cât ea nu există, nu a trecut suficient timp ca să evaluăm acest lucru. Dacă plecăm de la ideea că tehnica de obținere este similară cu cea a altor vaccinuri, ne așteptăm ca și profilul de siguranță să fie la fel", a explicat medicul.

 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri