Valeriu Gheorghiță: Am putea să ajungem la finalul anului la o imunitate de grup de peste 75%

Data actualizării: Data publicării:
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19.
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19. Foto: Inquam Photos / George Călin

Dacă va fi păstrat ritmul vaccinării din această perioadă, România va ajunge la 55% din populație vaccinată, iar împreună cu persoanele care au fost infectate, care au trecut prin boală, am putea să ajungem la finalul anului la o imunitate de grup de peste 75%, a declarat sâmbătă, la Maratonul Informării, colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. "Ne permitem să creștem rata de imunitate de grup prin îmbolnăviri, prin mii și mii de cazuri noi, care vedem că în fiecare zi, din păcate, generează sute de decese? Ei bine, nu", a mai spus medicul, care a făcut încă o dată apel la imunizare.

Gheorghiță a mai precizat că sunt peste 13 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate la nivel național de la debutul campaniei de vaccinare. Peste 7,2 milioane de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin.

„Acest lucru înseamnă aproximativ 45% din populația adultă a României care a primit cel puțin o doză de vaccin sau peste 42% din populația peste 12 ani rezidentă din România. Sunt peste 6,4 milioane de persoane care au fost vaccinate cu schemă completă și aproape un milion de persoane care au primit deja și doza de rapel”, a spus col. dr. Gheorghiță.

Potrivit acestuia, dacă va fi menținut ritmul actual de vaccinare, până la finalul acestui an am putea să ajungem la peste 9,5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

„Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă peste 55% rată de vaccinare din populația eligibilă a României peste 12 ani. Așa încât, împreună cu persoanele care au fost infectate, care au trecut prin boală, am putea să ajungem la finalul anului la o imunitate de grup de peste 75%. Însă ne întrebăm în mod firesc: este, oare, suficient, acest lucru, în condițiile în care astăzi varianta Delta este dominantă? Ne permitem să creștem rata de imunitate de grup prin îmbolnăviri, prin mii și mii de cazuri noi, care vedem că în fiecare zi, din păcate, generează sute de decese? Ei bine, nu”, a mai spus medicul.

Gheroghiță a dat exemplul Portugaliei, o țară în care rata de testare împotriva COVID-19 este similară cu rata de testare din România. În Portugalia, în momentul de față rata de acoperire vaccinală este de peste 90%, în România este de aproximativ 40%.

„Care sunt cele mai mari diferențe? De 5,5 ori mai multe cazuri de îmbolnăviri raportate la un milion de locuitori în fiecare zi înregistrăm în România, de 17 ori mai multe internări în secția de Terapie Intensivă și peste 42 de ori mai mai multe decese înregistrăm în România ca urmare a acestui decalaj foarte mare al ratei de acoperire vaccinală”, a explicat Valeriu Gheorghiță, prezent în Capitală, la Maratonul Informării. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri