Valeriu Gheorghiţă, despre prezenţa noii tulpini a virusului în România: Nu ştim, dar orice este posibil

Data publicării:
ilustratie care sugereaza virusul care provoaca covid-19
Foto: Profimedia Images

Noua tulpină a coronavirusului, care a fost descoperită în Marea Britanie și care ar face boala mult mai contagioasă, ar putea fi prezentă și în România, însă ea nu a fost descoperită până acum, a declarat duminică dimineață medicul militar Valeriu Gheorghiţă, șeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

 

„România are cu siguranţă această capacitate. Există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la Institutul Matei Balş. De altfel, au fost făcute studii de evaluare a genotipului viral, tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus. Datele au fost deja publicate. Cu siguranţă, colegii şi experţii din Institutul Matei Balş şi din Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvenţiere şi le vom afla în curând”, a declarat medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat despre posibilitatea ca tulpina descoperită în Marea Britanie să fi ajuns și în România, el a răspuns: „Nu ştim, dar orice este posibil”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotrivia COVID-19 a precizat însă că vaccinul care este administrat de astăzi în România are un nivel bun de protecţie împotriva acestei tulpini: „Din ce știm la acest moment, da, vaccinul are acoperire cu nivel bun de protecție pentru această tulpină”.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri