Vânzarea ilegală de petarde s-a mutat online

Data publicării:
Cutii cu petarde într-o cameră.
Vânzarea ilegală de petarde s-a mutat online.

Petardele s-au mutat on-line. Mulți nu știu că este ilegal să comercializezi sau să folosești astfel de materiale pirotehnice și mai mult de atât, că amenzile nu sunt unele mici.

Nici dacă vrei nu reușești să eviți anunțurile de vânzare de petarde în această perioadă, indiferent ce site de anunțuri ori rețea de socializare deschizi. Și vânzătorii de ocazie sunt mai mult decât doritori să își vândă marfa rapid.

Discuție telefonică reporter - vânzător de petarde:

- Bună ziua! Am văzut anunț că vindeți petarde.
- Da.
- Am așa un buget de 400 lei.
- Orice doriți dumneavoastră, eu vă pot trimite preț și poză pentru fiecare, dumneavoastră alegeți și trimiteți comandă.

Imediat, vânzătorul ne-a trimis zeci de fotografii cu oferta - o multitudine de tipuri de artificii de toate dimensiunile. De vânzare fără niciun fel de restricție.

Încă un anunț, încă un vânzător dornic să își dea marfa.

Discuție telefonică reporter - vânzător de petarde:

- Dacă luați de o sumă mai mare, vă îndrum la băiatul care îmi aduce mie, dar așa nu știu ce să zic, nu vreau nici să îmi stric relația cu el, să trimit lumea la el, că nu... se ferește.
- Și care sunt cele mai puternice?
- Am unele la 18 milioane care bubuie noaptea tare. Dar majoritatea bubuie tare.

Mare parte din marfa vândută online e adusă ilegal în țară

Ce nu spun vânzătorii mutați online e că folosirea tiribombelor, a petardelor ori a artificiilor de amatorii care le cumpără de pe Facebook îi poate costa amenzi de până la 7.500 de lei. La fel și vânzătorii. Dacă însă vând minorilor, e caz de dosar penal și de închisoare, de la 3 luni la un an. Poliția Româna a început să facă verficări încă din luna noiembrie pentru a vedea dacă comercianții respectă legea.

Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Poliției Române: Acțiunile au în vedere modurile în care sunt respectate prevederile legislației în vigoare de societățile comerciale autorizate care desfășoară acțiuni cu articole pirotehnice, precum și identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate care comericializează ambulant articole pirotehnice.

Mare parte din marfa vândută online e adusă ilegal în țară. Poliția de Frontieră a început deja să anunțe capturi făcute în diverse puncte vamale - sute de produse periculoase au fost confiscate până acum.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri