Numărul surprinzător al mutaţiilor prezente la varianta Omicron a coronavirusului ar putea semnala faptul că aceasta a apărut prima dată la un pacient cu HIV sau cu o altă formă de imunodeficienţă, a declarat un important expert german în imunologie.
Carsten Watzl, secretar general al Societăţii Germane pentru Imunologie, a spus că acest lucru este atât posibil, cât şi probabil, citând constatări similare care au fost publicate în alte cazuri.
Virusul se poate replica timp de mai multe săptămâni la persoanele cu sisteme imunitare slăbite, a precizat Watzl.
„În timpul acestui proces, pot exista mutaţii izolate repetate, care pot să nu îi ofere virusului niciun avantaj, dar care ar putea totuşi să continue să se înmulţească ca urmare a eşecului sistemului imunitar de a le controla”, a explicat specialistul, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Acest lucru ar putea duce la mutaţii suplimentare care, în combinaţie, ar putea reprezenta un avantaj pentru virus, mai mai adăugat Watzl.
Comparativ cu tulpina originală a coronavirusului, care a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, Omicron prezintă un număr neobişnuit de mare - aproximativ 30 - de modificări la nivelul aminoacizilor doar în proteina spike (proteina S).
Despre unele dintre mutaţii se cunoaşte că sunt asociate cu o transmisibilitate mai ridicată şi cu o evaziune imună mai mare, însă Watzl a subliniat că încă nu este clar ce efect va avea această combinaţie specială de mutaţii.
Pacienți cu sistem imunitar slăbit
Numeroşi pacienţi cu HIV din Africa nu beneficiază de tratament adecvat, motiv pentru care sistemele lor imunitare sunt semnificativ slăbite, a precizat Watzl.
Pentru prevenirea răspândirii unor variante ce prezintă la fel de multe mutaţii ca Omicron, este importantă identificarea persoanelor imunodeprimate infectate, care trebuie izolate până când nu mai sunt contagioase, a spus el.
„Chiar dacă virusul suferă mutaţii severe la o persoană, ceea ce este cu adevărat periculos este transmiterea virusului mutant”, a adăugat specialistul german.
O teorie asemănătoare are și medicul român Cristian Apetrei, profesor la Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA. Într-un text preluat pe pagina de Facebook RO Vaccinare, dr. Apetrei a avansat ideea că varianta Omicron ar fi putut să apară la un „pacient sever imunodeprimat (probabil HIV netratat)”.
„Varianta omicron a apărut cândva prin octombrie în Republica Sud-Africană. Cel mai probabil, ca urmare a infectării unui pacient sever imunodeprimat (probabil HIV netratat - infecția cu HIV are o prevalență mai mare de 30% în populația Africii de Sud), care a produs răspunsuri imune suboptimale. Care răspunsuri au obligat virusul să evolueze ca să le eludeze, dar pe de altă parte nu au fost capabile să-l elimine. Și în acest mod s-a produs o infecție persistentă SARS-CoV-2”, a scris medicul Cristian Apetrei în mesajul postat de RO Vaccinare.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : Bogdan Păcurar