Vestigii istorice abandonate printre buruieni

Data publicării:
castru racari abandonat

Vestigii istorice importante zac în anonimat în judeţul Dolj. Două castre romane, foarte bine conservate, sunt cunoscute doar istoricilor şi arheologilor. Nu au fost amenajate pentru a fi vizitate de turişti, chiar dacă unul dintre acestea este în apropierea unui drum european. Agenţiile de turism nu s-au gândit să le introducă în vreun circuit, iar autorităţile locale spun că nu au bani pentru amenajare.

Castrul militar roman de lângă satul Răcari a fost descoperit din întâmplare de nişte localnici acum mai bine de o sută de ani. Atunci, arheologii au stabilit că tabăra a funcţionat aproape două secole în zonă, iar în jurul ei se dezvoltase o mică aşezare urbană.

Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei: „La Răcari este cel mai mare castru militar din Oltenia cunoscut şi cercetat până în prezent. Chiar de mai mare amploare decat castrul de la Drobeta.”

Săpăturile nu sunt gata nici acum la Răcari, dar zona ar putea fi amenajată pentru a primi turişti. De la drumul european care leagă Craiova de Drobeta-Turnu Severin până la ruine nu sunt mai mult de 500 de metri.

Bogdan Marica, reporter Digi24 Craiova: „Din păcate, acesta nu este vizitat pentru că nu există indicatoare ca să îi aducă pe turişti aici şi, în plus, acesta se află undeva în câmp, unde nu există facilităţi pentru vizitatori.”

Acum, singurii oameni care trec pe la ruine sunt localnicii din Răcari care îşi aduc vacile la păscut. Iar reprezentaţii agenţiilor spun că turiştii nu ştiu de existenţa acestor vestigii.

Autorităţile spun că nu au bani pentru amenajarea castrelor. Mai întâi ar trebui încheiate săpăturile, iar astfel de lucrări nu sunt finanţate cu bani europeni.

Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei: „Numai în momentul în care, prin săpături arheologice, vom dezveli sit-urile respective, abia după aceea se pot accesa bani europeni. Cercetarea lor într-o perioadă scurtă de timp este aproape imposibilă, atât din lipsa specialiştilor cât şi din lipsa fondurilor.”

În Marea Britanie, un castru militar asemănător celui de la Răcari, cel din Chester, are pagina de Internet, de Facebook şi este trecut în toate ghidurile de călătorie. Câteva mii de turişti îl vizitează în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri