Victor Ponta află astăzi dacă va fi exclus din Barou

Data publicării:
victor ponta - serios

Consiliul Baroului Bucureşti va decide, marți dacă fostul premier Victor Ponta va fi exclus din barou.  La ședința precedentă, decanul Baroului București, Ion Dragne, a explicat că nu există o legislaţie clară care să lămurească dacă o persoană intrată în avocatură fără examen, în baza titlului de doctor, aşa cum este cazul fostului premier, este exclusă din rândul avocaţilor în situaţia în care titlul de doctor i-a fost retras, relatează News.ro.

victor ponta - serios

„Am făcut tot ce presupune etapa de documentare. Poziţiile celor doi avocaţi, cererea, raportul Comisiei. Cu alte cuvinte, trebuie să analizăm şi, prin vot, să decidem. Nu avem o lege, un text care să spună că, dacă a fost retras titlul de doctor în drept, este de drept retras şi titlul de avocat. (...) Şi noi ne punem, evident, întrebări juridice, fără să ne intereseze persoana căreia i-a fost dat titlul de doctor, strict ca jurişti, ce se întâmplă cu ordinul în tot acest timp şi care e efectul”, a spus Ion Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei, care a formulat solicitarea de excludere a lui Victor Ponta din barou, a declarat, acum o săptămână, după ce a participat, timp de 45 de minute, la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti, că membrii Consiliului trebuie să găsească temeiul juridic şi să aplice legea, precizând că pe unii dintre ei nu crede că i-a convins că Ponta trebuie exclus din avocatură.

„Pe unii nu cred că i-am convins. Pe unii poate da. Ei trebuie să găsească temeiul juridic şi să aplice legea...  Excluderea e consecinţa revocării acelui act de primire în profesie fără scutire de examen. Atitudinea lor a fost una foarte politicoasă şi colegială şi civilizată. Cei care au avut altă părere decât mine au spus că nu există temei juridic", a spus Monica Macovei.                   

La o altă şedinţă, care a avut loc pe 31 august, în Consiliul Baroului a fost prezent, timp de zece minute, şi Victor Ponta. Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a spus că premierul şi-a susţinut punctul de vedere, iar membrii Consiliului Baroului au luat notă de finalizarea unui raport întocmit în acest caz.

Fostul premier a spus, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din sediul instituţiei, că îi pare rău că Baroul este folosit de Monica Macovei în dispute politice.

Cererea de excludere a lui Victor Ponta din Baroul Bucureşti a fost depusă de Monica Macovei, care motiva că fostul premier nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diplomă de doctor în Drept, fără examen.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Ulterior, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor în drept acordat de Universitatea Bucureşti în 15 decembrie 2003.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri