Victor Ponta publică dovada că OUG pentru serviciile din sănătate nu are avizul Consiliului Legislativ

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PRO ROMANIA - PROIECT POLITIC
FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea

Ordonanța de Urgență referitoare la serviciile medicale, dată în ultima ședință de guvern, în seara de dinainte ca executivul Ludovic Orban să fie demis prin moțiune de cenzură, nu poate intra în vigoare, pentru că nu a primit aviz din partea Consiliului Legislativ, susține liderul Pro România, Victor Ponta, într-o postare pe Facebook atașând și un document oficial în acest sens.

Documentul Consiliului Legislativ este adresat secretarului general al Guvernului, Antonel Tănase. Acesta este anunțat că ordonanța respectivă nu poate fi avizată, întrucât a ajuns la Consiliul Legislativ după ce decizia de demitere a Guvernului Orban a fost publicată în Monitorul Oficial.

Executivul a adoptat marți seara o OUG prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate se pot derula și la spitale private, fără ca pacienților să le fie ceruți bani în plus.

„O veste foarte bună - Ordonanța de Urgență de distrugere a Sistemului de Sănătate (dată pe furiș, ca hoții, de Orban și Costache, marți seara) NU poate să intre în vigoare! Era un dezastru: 1. pentru Sistemul Public; 2. Pentru Spitalele Private. Din fericire, prostia și graba autorilor au stricat proiectul!!! Să fim însă vigilenți - nu vor renunța ușor!”, îndeamnă Victor Ponta, care atașază postării de pe Facebook un document de la Consiliul Legislativ.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit documentului publicat de Victor Ponta, președintele Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu, îl atenționează pe Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, că proiectul de OUG pentru reforma în domeniul sănătății, precum și cel care se referă la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate a fost primit spre avizare la Consiliul Legislativ la data de 5 februarie a.c., fiind înregistrat la această dată.

„Semnalăm că, la aceeași dată la care a fost primit spre avizare prezentul proiect de ordonanță de urgență (05.02.2020), în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, a fost retrasă încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură. Ca urmare, (...) Guvernul demis prin moțiune de cenzură îndeplinește numai actele necesare pentru admnistrarea treburilor publice, (...) fără a putea promova politici noi”, atrage atenția președintele Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu.

El citează documente legislative potrivit cărora în perioada de după demitere și până la învestirea unui nou guvern, Guvernul demis „nu poate să emită ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege”. De asemenea, reamintește Dragoș Iliescu, proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ”.  Nesolicitarea acestui aviz duce la o situație de neconstituționalitate a legii sau a ordonanței de urgență, punctează președintele Consiliului Legislativ.

Ce este Consiliul Legislativ. Cine este Dragoș Iliescu

Consiliul Legislativ este instituția care funcționează pe lângă Parlament și are ca principale atribuții analizarea și avizarea proiectelor de legi, inițiativelor legislative, ordonanțelor și hotărârilor Guvernului. Instituția este condusă de aproape 20 de ani de Dragoș Iliescu, un jurist care a fost numit în funcție de către Parlamentul condus la aceea vreme de Valer Dorneanu și Doru Ioan Tărăcilă. Dragoș Iliescu a fost decorat cu ordinul Steaua României de către președintele Ion Iliescu în 2002, potrivit HotNews.ro.

Ce spunea Ludovic Orban, miercuri seara, la Digi24 pe tema ordonanțelor de urgență

Liderul Pro România, Victor Ponta, susţinuse încă  de miercuri că din cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern în ultima şedinţă, doar şase au primit avizele necesare de la Consiliul Legislativ, iar celelalte 19 nu ar mai putea să intre în vigoare pentru că Guvernul a fost demis şi decizia este deja publicată în Monitorul Oficial.

Aflat în studioul Digi24, miercuri seara, Ludovic Orban nu a confirmat cifrele avansate de Victor Ponta, însă a precizat că toate ordonanțele vor fi publicate în Monitorul Oficial după obținerea avizelor. „Adoptarea ordonanţelor de urgenţă se face şi fără avizul Consiliului Legislativ”, a declarat Ludovic Orban. „Ele toate se duc la Consiliul Legislativ. Evident că ordonanţele se aprobă sub rezerva includerii observaţiilor Consiliului Legislativ. Asta-i aşa, să mai facă cineva puţină tevatură. (...) Nu ştiu de unde are informaţiile Ponta. Până la urmă toate ordonanţele vor avea avizele necesare pentru a putea fi publicate în Monitorul Oficial”, a spus Ludovic Orban la Digi24, precizând că toate ordonanțele, care aveau avizele necesare de la miniștrii de resort, au fost semnate de el în data de 4 februarie, deci înainte de a cădea guvernul.

El a recunoscut că a dat aceste ordonanțe în virtutea principiului că „paza bună trece primejdia rea”, luând în calcul posibilitatea de a pica guvernul, pentru că, a justificat Ludovic Orban, românii așteaptă ca guvernul să le rezolve problemele. Ludovic Orban a subliniat că nu este vorba de ordonanțe „cu adresă”, prin care să scapi un om de la închisoare, cum a fost cazul cu Dragnea, ci de acte normative care erau absolut necesare pentru a asigura buna funcționare a unor lucruri. A dat și câteva exemple:

Tot la Digi24, miercuri seara, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va sesiza Curtea Constituțională pentru a lămuri dacă cele 25 de ordonanțe emise de Guvernul Orban îndeplinesc condițiile legii.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri