VIDEO. Aeronave-simbol pentru istoria aviației românești, distruse cu buldozerul la IAR Brașov

Data publicării:
aeronave distruse

O hală veche de 80 de ani din fosta fabrică IAR Braşov a fost demolată cu buldozerul, fără ca nimeni să fi verificat dacă mai este ceva în podul hangarului. Mai mulți pasionați de aviație au sesizat într-o postare online că au fost distruse aeronave-simbol pentru istoria aeronauticii românești. Totul s-ar fi întâmplat la Ghimbav, pe platforma societății IAR, acolo unde se demolează mai multe hale vechi.

Pe platforma IAR Ghimbav din jud. Brașov, mai multe hale de producție sunt culcate la pământ de câteva zile cu ajutorul unor utilaje de mare tonaj. În imaginile filmate de Digi24 se vede cum un buldo-excavator lucra și sâmbătă la demolarea clădirilor. 

Pasionații de istorie a aeronauticii au sesizat la sfârșitul acestei săptămâni, printr-o postare pe rețelele sociale, că mai multe piese de mare valoare - planoare și motoplanoare - depozitate în pod, în partea de sus, a acestor construcții, au fost distruse odată cu demolarea. Sunt obiecte care, din punct de vedere legal, nu sunt clasificate ca obiecte de patrimoniu cultural, însă reprezintă, potrivit pasionaților de aviație, repere foarte importante în istoria aeronauticii românești.

Echipa Digi24 a solicitat un punct de vedere din partea IAR Brașov și i s-a comunicat că abia duminică poate obține un răspuns. Am vrut să aflăm dacă administrația IAR Brașov știa că aceste piese - planoare și motoplanoare - sunt în podul halelor care au fost demolate și dacă, la rândul lor, muncitorii care și sâmbătă lucrau la demolare știau că înăuntru sunt piese de o asemenea valoare pentru istoria aeronauticii românești.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri