VIDEO. Autostrada Meșterului Manole. Ce ziua s-a construit, noaptea s-a prăvălit

Data actualizării: Data publicării:
alunecari autostrada lugoj deva

Un versant al dealului situat pe malul Mureșului în comuna Șoimuș, județul Hunedoara, pe traseul lotului 4 din autostrada Lugoj - Deva, înregistrează alunecări semnificative.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sursa: Youtube, Ziarul Unirea

Alunecările au fost sesizate de ziarul local Unirea care a prezentat și o înregistrare video cu autostrăzile în cauză. Ziarul Unirea consideră că „poate fi o situație similară cu cea de pe Orăștie-Sibiu (lot 3), unde terenul a luat-o la vale”.

Autostrada se află în lucru la firma românească Spedition UMB, deținută de regele asfaltului Dorinel Umbrărescu. De-a lungul ultimilor ani, sectorul a înregistrat numeroase probleme precum cele de mediu cauzate de prezența liliecilor în peștera Șoimuș sau cele geologice în zona carierei Branișca unde au existat de asemenea alunecări semnificative. Constructorul  a montat zeci de coloane gigant din beton ingropate în pământ pentru a opri alunecările însă fără succes.

Astfel de alunecări apar în special din cauza obstinației Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) de a accepta și solicita la licitații deblee înalte, învecinate autostrăzilor, acestea fiind foarte vulnerabile în condiții de precipitații abundente sau când solul este unul argilos. În cazul de față este vorba de realizarea autostrăzii în coasta unul deal cu Mureșul de-o parte și vârful dealului de cealaltă parte (vezi foto).

Soluțiile de tuneluri, mai complicate tehnic și mai scumpe, dar mai sigure, sunt evitate de către CNAIR. Aceasta deoarece tunelurile ar majora facturile contructorilor obligați astfel să găsească firme capabile să le realizeze tunelurile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri