VIDEO. Exerciții NATO la Marea Neagră, monitorizate de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
nava

Marea Neagră a fost pentru câteva zile un adevărat teatru de operații pentru forțele NATO. 21 de nave, 10 aeronave și mii de militari au lucrat împreună la cel mai mare exercițiu militar naval din 2018. A fost spectacol pe mare, în aer, dar și sub apă, pentru că la eveniment a participat și un submarin turcesc.

Militarii se pregătesc de ieșirea din portul Constanța. În largul mării se vor întâlni cu navele din Statele Unite, Marea Britanie, Turcia sau Bulgaria. De la început sunt întâmpinați de o ambarcțiune ostilă.

Este primul hop de care trec în Sea Shield 18, cel mai mare exercițiu militar al anului. 2.300 de militari din opt țări au repetat mai multe scenarii spectaculoase în larg.

La exerciții au participat 21 de nave militare, un submarin turcesc, precum și 10 avioane, printre care 3 Eurofighter Typhoon, sosite recent în România pentru misiunile de poliție aeriană.

Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale: Pentru acest exercițiu, activitățiile de planificare au început încă de anul trecut. Este o bună ocazie pentru a demonstra încă o dată nivelul de pregătire al forțelor navale, de a câștiga încrederea aliaților, de a ne ridica nivelul de interoperabilitate.

Exerciții precum Sea Shield 18 sunt menite să întărească poziția NATO într-o regiune care în ultimii ani s-a confruntat cu situații tensionate.

Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale: Federația Rusă are deja o rutină în care monitorizează activitățiile care se desfășoară aici. Este foarte adevărat, prezența lor este de așteptat. În același timp putem spune că până la acest moment nu au fost acțiuni provocatoare.

Fregata Regele Ferdinand este în continuare în misiunea Standing Naval Maritime Group alături de alte 4 nave de război din Marea Britanie, Turcia, Spania și Bulgaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri