VIDEO. Explozii la staţia de metrou Piaţa Romană. Cum s-a desfășurat exerciţiul NATO de salvare și evacuare a victimelor

Data actualizării: Data publicării:
simulare

Explozii repetate la staţia de metrou Piaţa Romană din Bucureşti. Peste 200 de oameni au rămas blocaţi în două garnituri de tren. Este scenariul unui amplu exerciţiu militar în care aproape 350 de pompieri, paramedici şi medici militari au fost mobilizaţi, în cursul nopţii. Salvatorii români au fost ajutaţi de partenerii din Ungaria.

În urma exploziilor, o mare parte din persoanele afectate au rămas blocate în două garnituri de tren, una aflată în staţie, cealaltă, în tunel. 160 de persoane au fost evacuate prin staţia Piaţa Romană, în apropierea căreia s-a produs incidentul. 20 de victime au fost salvate în staţia Universitate şi alte 20, în cea din Piaţa Victoriei.

A fost o mare desfăşurare de forţe azi-noapte, pentru acest exerciţiu. Au fost aici echipele de căutare-salvare ale României și ale Ungariei. Pe măsură ce erau aduse la suprafaţă, victimele au fost preluate de 30 de ambulanțe civile și 10 ambulanţe militare. Răniţii au fost transportaţi la Spitalul Militar Central, Spitalul Universitar și Spitalul Floreasca. Pentru că numărul de paturi nu erau suficient, la Academia de Studii Economice a fost amplat un spital de campanie în care au fost duşi cei aflaţi în stare foarte gravă.

Din partea României, la simularea de azi-noapte au participat echipele ISU şi 70 de medici militari.

În urma exploziilor, o mare parte din persoanele afectate au rămas blocate în două garnituri de tren, una aflată în staţie, cealaltă, în tunel. 160 de persoane au fost evacuate prin staţia Piaţa Romană, în apropierea căreia s-a produs incidentul. 20 de victime au fost salvate în staţia Universitate şi alte 20, în cea din Piaţa Victoriei.

Primii care au ajuns, după ce a fost dat alarma, au fost pompierii de la detaşamentul Mihai Vodă, din centrul Capitalei. În subteran, salvatorii au descoperit un tavan prăbuşit în staţia de metrou şi foarte mulţi călători grav răniţi, în două garnituri.

Treptat, salvatorii, care au purtat măşti antigaz, au evacuat victimele. Alte echipele au făcut căi de aerisire, pentru ca fumul rămas în urma exploziei să iasă din subteran.

-Victimele au intrat în grija paramedicilor şi a medicilor care făceau triajul, în funcţie de gravitatea rănilor suferite.

-Am o fractura la gambă şi alta la femur.

-Cum simţiţi piciorul?

-A fost destul de grav. Cred că am nevoie de operaţie.

-Stăteam liniştit în metrou şi brusc am căzut pe jos şi am rămas pe acolo, până au venit echipajele SMURD.

-Eram pe peron într-un colţ. Așteptam şi pur şi simplu a explodat ceva. M-am lovit foarte tare la burtă şi cred că mi-am rupt piciorul.

Paramedic: Pacientul a fost triat prima dată în focar, la locul dezastrului. A fost extras de echipe şi a fost adus în acest cort. Suntem în cortul galben. Pacientul este evaluat, tratat şi în funcţie de starea rănilor va fi evacuat în continuare.

Victime au fost transportate la principalele spitale de urgenţă din Bucureşti.

Raed Arafat - şeful DSU: La un moment dat spitalele respective nu au mai putut primi pacienţi, motiv pentru care s-a amenajat un spital temporar la ASE. În acest spital sunt zone de triaj, de unitate de primiri urgenţă. Ce este în spatele nostru şi mai sunt asigurat de către colegii de la MAPN un bloc operator cu 3 zone de operaţii unde poate să facă Control al leziunilor până Ce bolnavul pot ajunge la spital.

Florentina Ioniţă-Radu - comandantul SCUMC: Am participat cu 10 ambulanţe pe componenta de prespital şi cu medici şi brancardieri care să asigure tot serviciul medicasl necesar.

Simularea de la metrou a făcut parte din cel mai mare exerciţiu medical organizat vreodată de NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri