VIDEO | Procesiune cu peste 100.000 de credincioși de Rusaliile catolice, în Harghita

Data publicării:
procesiune

Exemplu de credinţă, oferit de peste o sută de mii de oameni, care au venit azi la Dealul Şumuleu, de lângă Miercurea Ciuc, pentru tradiţionala procesiune de Rusalii. An de an, e cel mai amplu pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Localnicii din Mădăraş, judeţul Harghita, au pornit la drum la primele ore ale dimineţii. Au avut de mers pe jos 17 kilometri, până la Şumuleu. Alţi pelerini au ajuns acolo după ce au parcurs o distanţă şi de două ori mai mare.

Pelerin: Aceasta este o tradiţie veche şi sperăm să fim şi mai sănătoşi.

Mulţi dintre cei peste 100 de mii de credincioşi catolici au venit din afara ţării.

Liturghia de deschidere a pelerinajului a fost oficiată de vineri seara, la Catedrala Franciscană din Şumuleu. Sâmbătă dimineaţa, a urmat o altă slujbă, la acelaşi lăcaş de cult. Apoi, credincioşii au pornit pe jos, spre şaua dintre dealurile Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare.

Reporter: De ce aţi venit aici?
Femeie: Să îi mulţumesc Fecioarei Maria că m-a ajutat să ajung aici.
Bărbat: Vin în fiecare an cu comunitatea de prieteni şi ne place să ne întâlnim şi să vorbim cu maghiarii.

Pe dealul Şumuleu, la un altar în aer liber, a fost oficiat cel mai important ceremonial religios al procesiunii.

Boldizsar Augustin, crainicul evenimentului: De la Sidney, până în Noua Zeelandă şi de la Vancouver, până la Budapesta şi până la Miercurea Ciuc sau Gheorgheni, sau Cluj, sau din Bucureşti vin foarte mulţi. De ce? Vin pentru că sunt solicitaţi de credinţa ce-au moştenit, de la strămoşi.

Printre pelerinii de la Şumuleu au fost, în acest an, preşedintele maghiar Ader Janos şi vice-prim-ministrul Semjen Zsolt.

Un număr de 90 de persoane participante la pelerinaj au avut nevoie, sâmbătă, de îngrijiri medicale, în cele mai multe cazuri fiind vorba de lipotimii şi hipertensiuni arteriale.

Directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat pentru Agerpres că din cele 90 de persoane care au avut nevoie de ajutor medical, 17 au ajuns la spital pentru îngrijiri de specialitate. Pacienţii care au fost transportaţi la spital au suferit fracturi sau au avut diverse probleme cardiace.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri