Vlad Voiculescu, despre cazul Lucan: După fiecare trimitere a Corpului de control la Institut, mai ieşea câte un dosar

Data actualizării: Data publicării:
vlad voiculescu

Zeci de plângeri privind decontări ilegale şi defavorizarea unor pacienţi de către medicul urolog Mihai Lucan au fost făcute de pacienţi, dar şi de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, afirmă fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precizând că, după trimiterea Corpului de control la institutut, în cele şapte luni de mandat, "din fiecare plângere ieşea câte un dosar care era trimis organelor de control".

Voiculescu mai spune că medicii, colegi ai profesorului Mihai Lucan, nu au făcut dezvăluiri despre ilegalităţile comise de acesta, pentru că riscau să îşi piardă funcţiile, existând chiar o situaţie în care un medic care a pus la îndoială autoritatea lui Lucan a fost lovit, ameninţat şi i-au fost sabotate operaţiile.

„Practic, ştiam de atunci că listele de aşteptare (n.r cu pacienţi care aşteptau să primească un organ sănătos) nu sunt respectate, ştiam de atunci că mai mulţi pacienţi au avut de suferit specific, din cauza asta, ştiam de atunci că există decontări false, ştiam de atunci că banii merg către clinica privată Lukmed, în multe feluri. Pe de o parte, pacienţii erau internaţi acolo, unde plăteau grosul, banii veneau pe de o parte de la pacienţi, pe de altă parte, o bună parte din încăsările Lukmed vin de la stat, încasări care trebuiau să meargă de fapt la Institutul de stat, pe care domnul Lucan îl controla ca pe propria moşie”, a declarat fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la Europa FM.

El a spus că pacienţii şi medicii au făcut zeci de sesizări, în urma cărora a fost trimis în repetate rânduri, pentru verificări la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, Corpul de control al ministrului Sănătăţii.

„Marea majoritate a anchetelor nu sunt încă publice, dar sunt extrem de multe lucruri pe care le-am constatat. Sunt zeci de plângeri, toate foarte bine justificate. Nu sunt simple sesizări ale medicilor şi ale pacienţilor, ci din aceste sesizări, prin trimiterea Corpului de control în cele şapte luni de mandat, din fiecare ieşea câte un dosar care era trimis organelor de control. Procuratura trebuie să aibă oamenii pregătiţi şi trebuie să aibă acces la date din sistemul sanitar”, a subliniat Voiculescu.

De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii a precizat, pentru RFI, că în urma verificărilor Corpului de control nu au putut fi luate măsuri împotriva medicului Mihai Lucan, cu toate că ilegalităţile erau foarte clare, iar concluziile din rapoarte - numeroase. Voiculescu spune că la Institutul de Urologie „toată lumea ştia cine este şeful”, iar medicul Lucan, chiar dacă nu era manager, avea întotdeauna căi să influenţeze lucrurile.

„Concluziile rapoartelor Corpului de Control au fost numeroase, dar ilegalităţile erau evidente. Pe de o parte, cele care priveau lista de aşteptare, care, practic, nu exista o procedură clară care să stabilească ordinea pacienţilor, prioritatea pacienţilor, ceea ce lasă loc echipei medicale sau aşa cum era cazul la Cluj - unui singur om - să facă ceea ce doreşte. Domnul Lucan nu era managerul Institutului atunci. Domnul Lucan a avut întotdeauna căi să influenţeze lucrurile, fără să aibă o funcţie. Asta a făcut tot timpul. Toată lumea ştia ce se întâmplă acolo şi toată lumea ştia cine este şeful”, a spus Voiculescu.

Fostul ministru a explicat şi de ce medicii şi pacienţii tac şi nu fac publice ilegalităţile comise în spitale, spunând că aceştia ar putea plăti cu sănătatea, viaţa sau cariera lor. El exemplifică afirmaţiile prin cazul unui medic care a pus la îndoială autoritatea profesorului Mihai Lucan şi care a fost lovit şi ameninţat şi i-au fost sabotate operaţiile.

„Societatea noastră nu permite celor care vor să spună adevărul, să-l spună fără ca pentru asta să plătească un preţ mai mare sau mai mic. Pentru pacienţi, fie că vorbim de un medic sau de altul, să vorbească împotriva medicului său, preţul ar putea să fie sănătatea sau chiar viaţa acestuia. Pentru un coleg medic sau pentru o asistentă medicală sau pentru o infirmieră care decide să spună adevărul, preţul ar putea să fie cel puţin cariera, dacă nu mai mult decît atît. Asta spune ceva despre societatea noastră. Cu cât o societate merge mai mult către dictatură (...), cu atât adevărul este mai greu de aflat”, a spus Vlad Voiculescu.

De asemenea, el spune că inclusiv şeful Corpului de control de la minister a plătit un preţ: pierderea funcţiei, fiind înlocuit imediat după preluarea ministerului de către Florian Bodog.

„Preţul pe care şeful Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii l-a plătit a fost eliminarea, a fost pierderea jobului. Şeful Corpului de Control a fost eliminat de Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, imediat după plecarea mea. A fost adus cineva cu origini din Oradea”, a adăugat Vlad Voiculescu, a mai spus Voiculescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri