Vladimir Putin îl va informa pe Xi Jinping despre discuțiile Rusia - NATO

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Xi Jinping.
Vladimir Putin și Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin îl va informa pe omologul său chinez Xi Jinping cu privire la discuțiile dintre Moscova și NATO atunci când se va deplasa la Beijing luna viitoare, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Reuters.

Putin urmează să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing pe 4 februarie, transmite Mediafax.

Rusia și China s-au apropiat din ce în ce mai mult pe măsură ce ambele au fost supuse unor presiuni tot mai mari din partea Occidentului - Moscova din cauza consolidării militare în apropierea Ucrainei și Beijingul din cauza comerțului și a drepturilor omului.

Mişcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.

Moscova neagă că are un asemenea plan, dar la rândul său solicită garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Rusia a anunţat marţi că ambasada sa la Kiev funcţionează în regim normal, după ce cotidianul The New York Times a relatat că Moscova a început evacuarea familiilor personalului său diplomatic din Ucraina, transmite agenţia de presă Interfax, citată de Reuters.

Publicaţia americană a citat o oficialitate ucraineană potrivit căreia 18 persoane, majoritatea membri ai familiilor diplomaţilor ruşi, au părăsit Ucraina pe 5 ianuarie. Conform aceleiaşi surse, în următoarele zile alte aproximativ 30 de persoane au părăsit ambasada Rusiei de la Kiev şi consulatul rus de la Liov (vestul Ucrainei).

De asemenea, The New York Times a scris că diplomaţilor de la alte două consulate li s-a transmis să se pregătească să părăsească Ucraina, conform Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe rus nu a făcut comentarii legate de informaţiile despre consulate, dar a precizat pentru Interfax că ambasada sa la Kiev funcţionează normal, fără însă a oferi alte detalii.

De partea sa, Ministerul de Externe ucrainean a menţionat că nu a primit vreo informaţie de la Moscova în legătură cu evacuarea diplomaţilor ruşi aflaţi la post în Ucraina şi că Kievul nu are nicio intenţie de a-şi evacua diplomaţii din Rusia.

Vezi și VIDEO&FOTO BILD: Trenurile siberiene sunt pline de soldați și tancuri ale armatei ruse care se deplasează spre granița cu Ucraina

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri