Video Vreme de iarnă cu ninsori și viscol în aproape toată țara. Cum va fi vremea de săptămâna viitoare

Data actualizării: Data publicării:
femeie cu spatele merge printr-o cărare de zăpadă într-un parc din bucurești
Până diseară, în București va fi zăpadă de 17 centimetri. Meteorologii au emis o prognoză specială pentru Capitală. Foto: Profimedia Images

Ninsorile și viscolul au venit la sfârșitul lunii ianuarie. Cinci județe sunt sub cod portocaliu până mâine dimineață și tot până atunci este valabil și un cod galben care vizează partea de sud-est a țării. În București, ninge de aseară și s-a depus un strat consistent de zăpadă. Meteorologii spun că vremea de iarnă va continua și săptămâna viitoare, chiar dacă ninsorile vor mai slăbi în intensitate în multe părți ale țării.

„Conform atenționărilor care sunt în vigoare, atât codul galben, cât și cel portocaliu, într-adevăr, ninsorile au fost prezente în toată țara, dar mai consistente în județele atenționate – în jumătatea de sud a Moldovei, în Muntenia, de asemenea, în sud-estul Transilvaniei, dar și în zona Carpaților Orientali și Meridionali au fost și cantități de apă de 25-40 de litri pe metru pătrat. Cele mai mari probleme, deocamdată, au fost înregistrate în județele Buzău și Vrancea pentru că acolo, pe lângă ninsori consistente, au fost și intensificări ale vântului, cu rafele și de peste 60-65 km la oră, ceea ce a condus la fenomenul de viscol și vizibilitate scăzută.

În Dobrogea, de-abia acum încep să se transforme precipitațiile, până acum au fost mai mult ploi, dar de azi și acolo, treptat, vor predomina ninsorile.

Codurile galben și portocaliu sunt valabile până mâine dimineață la ora 10, ceea ce înseamnă că și pe parcursul zilei de azi va continua să ningă în această zonă de est și sud-est a României, inclusiv în zona Capitalei și va continua să se depună strat de zăpadă.

A trebuit să așteptăm mai mult de jumătate din sezonul rece calendaristic ca să avem, în sfârșit, un decor de iarnă.

Și la munte a nins, s-a depus strat consistent de zăpadă, mai ales în Carpații Orientali și Meridionali și, cel puțin pe parcursul zilei de astăzi va continua să mai ningă moderat cantitativ, urmând ca odată cu intrarea în noapte și la începutul zilei de mâine, chiar dacă vor mai fi ninsori la munte și în partea de sud-est, ele vor slăbi ca intensitate.

Este posibil să mai facem actualizări la coduri în această dimineață.

În ce privește săptămâna viitoare, cel puțin în primele zile, până pe marți miercuri, vom avea parte în continuare de alte ninsori, dar ele vor apărea mai degrabă în interiorul arcului carpatic, iar în zona Carpaților Occidentali și în nordul Carpaților Orientali, din loc în loc ar putea fi mai consistente. Undeva de la mijlocul săptămânii, am putea avea strat de zăpadă în mare parte din țară.

Regimul termic nu se va modifica semnificativ, rămânem în jurul normelor, maxime de la minus două la cinci grade și minime, în general, între minus opt și zero grade. Practic, putem spune că sfârșitul de ianuarie și începutul de februarie vine cu o vreme autentică de iarnă în mare parte din țară”, a spus, la Digi24, Mihai Timu, meteorolog ANM.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri