Vreme extremă în România. Cod roșu de ploi torențiale, vijelii și grindină în localități din mai multe județe

Data actualizării: Data publicării:
Furtună cu fulgere.
Cod roșu de ploi și vijelii. Foto: GettyImages

ACTUALIZARE 19:50. Meteorologii au emis noi avertizări Cod roșu de ploi puternice, grindină și vijelie pentru localități din judeţele Arad și Hunedoara. De asemenea, a fost prelungit codul și pentru județul Bihor. Avertizările sunt în vigoare până la ora 20.10, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Zonele vizate sunt Hălmagiu, Vârfurile, Hălmăgel din județul Arad, zona de munte de peste cota 1800 de metri și Buntești, Pietroasa, Lunca, Vașcău, Câmpani, Nucet, Criștioru de Jos din județul Bihor, precum Brad, Vața de Jos, Băița, Crișcior, Ilia, Șoimuș, Baia de Criș, Bucureșci, Luncoiu de Jos, Gurasada, Brănișca, Ribița, Vălișoara și Vorța din județul Hunedoara.

Meteorologii anunță averse torenţiale care vor depăși 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni și vijelie.

ACTUALIZARE. ANM a emis cod roșu de vreme rea și în mai multe localități din județul Bihor. In intervalul 18:00 - 19:00, sunt așteptate averse torenţiale care vor depăși 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină în Aleșd, Popești, Suplacu de Barcău, Balc, Abram, Aușeu, Măgești, Șinteu, Boianu Mare, Viișoara.

Știre inițială:

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting de tip cod roșu pentru mai multe localități din județul Cluj, acolo unde vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cod roșu de averse a fost emis și în județele Alba și Sălaj.

Codul roșu pentru județul Cluj este valabil joi, de la ora 17:10 și până la ora 18.00. Sunt așteptate fenomene meteorologice extreme, averse torenţiale care vor depăși 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelii. 

Este vizată zona de munte a județului Cluj, cota 1800 m și localitățile Iara, Săvădisla, Măguri-Răcătău, Băișoara, Ciurila, Valea Ierii.

În zona avertizată s-au acumulat cantități de apă de peste 40 l/mp, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

De asemenea, până la ora 17.50, în localitățile Poșaga, Ocoliș și zona de munte de peste cota 1800 de metri din județul Alba se vor semnala averse torenţiale care vor depăși 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie.

În intervalul 17:30 - 18:20 și localitățile Șimleu Silvaniei, Șărmășag, Bobota, Ip, Nușfalău, Măeriște, Marca, Plopiș, Halmășd, Camăr, Carastelec din județul Sălaj se află sub avertizare cod roșu de fenomene extreme. 

Cod portocaliu de vijelii şi grindină în 11 judeţe, până vineri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o nouă avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în 11 judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, valabilă până vineri dimineaţa.

Potrivit meteorologilor, în perioada 15 iulie, ora 16:00 - 16 iulie, ora 6:00, în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraş-Severin, precum şi în zona montană a judeţului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80 - 90 km/h, grindină şi frecvente descărcări electrice.

Citește și: Cod galben de caniculă şi disconfort termic în 30 de judeţe şi Bucureşti

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri