Perla Bicazului, distrusă de tone de gunoaie. Cum a ajuns să arate una dintre cele mai frumoase zone din România

Data actualizării: Data publicării:
gunoaie

Contrastul a două lumi e izbitor în Neamţ, în apropiere de barajul Bicaz. Frumuseţea locului este schimonosită de gunoaiele acumulate pe lacul Izvorul Muntelui - zeci de mii de pet-uri sunt aduse în fiecare primăvară din amonte de apele umflate după topirea zăpezilor. Autorităţile de mediu promit amenzi imense, dacă Hidroelectrica nu se ocupă de curăţenie.

Turiştii care vin în zonă sunt copleşiţi de frumuseţea locului. Asta până când se apropie de malul lacului.

An de an e mai rău, spun comercianţii din zonă.

Viorel Munteanu, administrator terasă: Anul ăsta, sunt gunoaie cred că dublu față de anul trecut, de acum doi ani, de acum trei ani. Sunt în jur de 20 de tone pe ușor de peturi, dacă nu mai bine.

Şi turiştii, şi reprezentanţii Prefecturii au făcut zeci de sesizări la Garda de Mediu. În urma plângerilor, autorităţile au stabilit 31 mai ca termen pentru curăţenie.

Petrariu Iftime, Comisar sef Garda de Mediu Neamț: Dacă termenul a trecut și nu s-a rezolvat problema impusă de noi ca măsură, pentru nerealizarea măsurii sancțiunea este de la 60 de mii până la 100 de mii de lei.

Nicolae Salageanu, primar Bicaz: Din păcate, în ultima perioadă, Hidroelectrica a încercat să rezolve această problemă cu forțe proprii, dar mă rog, nedispunând de dotarile necesare se merge acum pe soluția unu-doi salariați într-o barcă să colecteze manual pet-urile care plutesc pe luciul de apă.

Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial de retenţie din ţară, iar barajul a fost construit între anii 1950 şi 1960.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri