Amintirile surorilor Coposu, despre Regele Mihai: Cobora în fiecare duminică fără gardă, intra în mulţime

Data actualizării: Data publicării:
surori coposu rege

Îi plăceau lucururile simple şi niciodată nu le lăsa celor din jur senzaţia că stau în faţa unui rege, povestesc surorile Coposu. Cele două l-au cunoscut pe suveran abia după 1990. Însă amintirile lor sunt mult mai vechi. Alături de fratele lor, seniorul Corneliu Coposu, Rodica şi Flavia Coposu au trăit pe viu marile evenimente din viaţa Regelui Mihai: urcarea pe tron, adicarea forţată şi reîntoarcerea în ţară, după zeci de ani de pribegie.

Flavia Coposu: „Este o linişte că Dumnezeu a vrut să nu mai sufere. A fost un om minunat şi nu merita nici aşa o viaţă, nici aşa un sfârşit...”

Surorile Coposu s-au simţit privilegiate ori de câte ori viaţa le-a dus în preajma Regelui Mihai şi a Reginei Ana. Iar cuplul regal le-a vizitat de mai multe ori.

Flavia Coposu povesteşte că la fiecare întâlnire era copleşită de emoţie şi cu greu reuşea să se stăpânească. Într-o zi Regina Ana a sunat-o şi şi-a anunţat vizita.

Flavia Coposu: „M-am dus la uşă să deschid şi a apărut Regina, <poftiţi!>, şi când în spate apare Regele: <Vai Majestatea Voastră Regele, aţi venit!>, asta nu se făcea, că la ea nu am zis <vai>, am zis <bine aţi venit> simplu, şi şi-a dat seama. Zice: <Ştiu că îl iubiţi foarte mult pe Michele>."

Surorile Coposu erau adolescente în 1940, când au mers să asiste la încoronarea Regelui Mihai.

Flavia Coposu: „A ieşit la un geam la Palat şi... urlete şi bucurie teribilă. În fiecare duminică la prânz, la Palat, se schimba garda. Era unul dintre cele mai aşteptate momente. Atunci oamenii simpli puteau să dea mâna cu Regele”.

Flavia Coposu: „Cobora în fiecare duminică fără gardă, fără absolut niciun fel de pază, intra în mulţime şi, bine că erau şi exaltate d-astea care se repezeau la el. Câte patru, cinci, trăgeau de epoleţii Regelui, zbierau. De groază."

După un lung exil în străinătate, pentru rege, şi în ţară, pentru familia Coposu, Revoluţia din 1989 le-a permis să se revadă. Rodica şi Corneliu Coposu au făcut o vizită în Elveţia imediat ce au putut.

Rodica Coposu: „Mi s-a atras atenţia de către Cornel, fratele meu, că la sfârşitul mesei trebuie să îţi iei farfuria şi era un oficiu alături unde să te duci să o speli, fiecare îşi spăla tacâmurile. În momentul în care ne-am aşezat la masă Majestatea Sa Regina Ana ne-a spus: Să ştiţi că musafirii nu mai trebuie să îşi spele singuri farfuriile pentru că am primit ajutor din România, sunt două măicuţe care ne ajută la gospodărie."

Câţiva ani mai târziu şi Flavia avea să îl cunoască personal pe fostul suveran.

Flavia Coposu: „În momentul în care am apărut a ieşit dânsul în stradă, ca să ne primească, şi eu când l-am văzut am început să plâng ca o proastă, în hohote plângem şi el "Dar ce s-a întâmplat?", nu puteam, 10 minute am plâns, nu am putut să scot o vorbă."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri