Arafat: E bine că sunt șapte și nu nouă victime. S-au numărat doi morți de două ori

Data actualizării: Data publicării:
Raed Arafat poartă mască.
Șeful DSU, Raed Arafat. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, susține că erori de comunicare pot să apară atunci când situația este în dinamică. „Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime”, a spus șeful DSU. Acesta a precizat că existau mai multe nereguli privind instalațiile electrice și, de asemenea, lipsea instalația de detectare la incendiu.

Declarația lui Arafat apare după ce autoritățile au greșit numărul persoanelor decedate în incendiul de la spitalul din Constanța. Inițial, acestea au raportat nouă decese, dar procurorul de caz le-a contrazis spunând că este vorba de șapte morți.

Datele se pot schimba pe parcurs, a spus Raed Arafat, vineri, la Constanța.

„Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine că sunt șapte și nu nouă victime. (...) Când raportăm date în dinamică, se întâmplă astfel de cazuri. Ca să nu se întâmple astfel de situații, ar însemna să nu comunicăm nimic până nu stăm la rece. Au fost calculați de două ori cei doi pacienți care au decedat la Spitalul Județean și la Militar.”, a spus Arafat.

Șeful DSU a precizat că au fost constatate anumite nereguli la instalațiile electrice la ultimul control făcut de ISU Constanța.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a mai declarat Raed Arafat.

Acesta transmis condoleanțe familiilor și a explicat cum s-a desfășurat operațiune de salvare.

„Condoleanțe familiilor celor care i-am pierdut azi în această tragedie, la care s-a intervenit după ce a venit un apel de urgență la orele 9:48. Primul echipaj a sosit la 9:56, de la o distanță de 3,5 km. Resursele – 5 ofițeri, 128 subofițeri, 51 mijloace. Serviciul de ambulanță: 10 ambulanțe, posibil și altele care au venit și au plecat. 8 mașini de prim-ajutor, una de ATI, una de multiple victime. Au venit din județul Ialomița, Călărași, Galați.  S-a procedat la evacuare, începută din interiorul spitalului, continuată de pompieri și transferul la alte spitale. La acest moment nu e nevoie evacuarea în alte județe, nu avem pacienți cu arsuri”, a mai declarat șeful DSU.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri