Arafat: Salvatorii români din Turcia lucrează de mai multe ore să scoată un copil de 16 ani de sub dărâmături

Data publicării:
Raed Arafat sustine o conferinta de presa
Raed Arafat, şeful DSU. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Salvatorii români care au ajuns în Turcia lucrează de mai multe ore să scoată de sub dărâmături un copil de 16 ani care este încă în viață, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, adăugând că misiunea a fost îngreunată de replicile cutremurului.

Raed Arafat spune că prima echipă de salvatori, formată din 59 de persoane, a ajuns în Turcia la mai puţin de 12 ore de când autorităţile de aici au solicitat sprijin.

"Până în acest moment ei au trei persoane salvate. Ultima a fost salvată în cursul nopții. Lucrează de ore ca să scoată un copil cu vârsta de 16 ani care este încă în viață, dar este sub dărâmături. Așteptăm din moment în moment să ne anunțe și sperăm să reușească să-l scoată. Au întâmpinat probleme după replici care au avut loc și una din replici a făcut ca copilul să fie presat mai mult de structurile care erau deasupra lui. Încă este în viață, au făcut cumva să ușureze situația pentru copil, dar încă lucrează să-l scoată de sub dărâmături. Este o cursă contracronometru", a spus Arafat.

Acesta a adăugat că o a doua echipă de salvatori din România a plecat în Turcia în noaptea de marţi spre miercuri.

"Este a doua echipă de căutare-salvare, care este în curs de certificare, dar care este pregătită și a participat deja la exerciții internaționale în acest domeniu. Vorbim de o echipă de 57 de persoane care include doi ofițeri DSU, include salvatorii de la București, de la pompieri, include, din nou, doi medici, doi asistenți de la SMURD București și include trei câini cu responsabilii lor din partea societății civile, din partea ONG-ului cu care colaborăm - Clubul Câinilor Utilitari și a Salvamontului", a spus Arafat.

Şeful DSU a adăugat că două avioane NATO vor aduce echipamente celor aproape 120 de salvatori români din Turcia, inclusiv maşini pentru a se putea deplasa mai uşor la misiuni.

"Echipele noastre vor rămâne acolo oricât e nevoie. Dacă este nevoie să facem schimb de personal sau să trimitem suport logistic mai departe, acest lucru va avea loc rapid cu sprijinul colegilor de la Forțele Aeriene, în speranța că vom putea salva cât mai multe persoane și, bineînțeles, să acordăm sprijinul necesar colegilor care sunt confruntați cu o situație, putem spune chiar fără precedent", a spus Arafat.

Salvatorii români vor fi coordonaţi de un ofiţer DSU, care va colabora cu autorităţile din Turcia şi cu echipele europene aflate în Turcia. Potrivit lui Arafat, în Turcia se află în prezent aproximativ 5000 de salvatori veniţi prin activarea mecanismului de protecţie civilă al UE cu 200 de câini, plus alte echipe din ţări care nu fac parte din UE.

Arafat a adăugat că autorităţile din România discută în prezent şi un sprijin pentru Siria afectată de cutremur.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri