Video Au apărut primele cireșe în piețe: 100 de lei kilogramul costă cele aduse din Spania. "Oamenii cumpără de gust, deocamdată"

Data publicării:
legatura de cirese
Din cauza prețului mare, oamenii cumpără doar de poftă. Sursa foto: Profimedia Images

Au apărut primele cireșe din acest sezon în piețe. Sunt aduse din Spania și, surpinzător, sunt mai ieftine decât anul trecut. Cele românești nu vor veni mai devreme de finalul lunii și, spun producătorii, vor fi puține.

La Sibiu, o singură tarabă iese în evidență. Doar aici se găsesc trufandalele de mai - cireșele abia înroșite. Cei mai mulți dintre cei care ajung în piață se uită și... se minunează. Spun că mai pot aștepta câteva săptămâni, până când vor putea cumpăra cireșele la un preț decent.

"- Vi se par scumpe?
- Pai... normal!"

Mărioara Piloiu - comerciant: "Ieri după-amiază au venit. Sunt din Spania. Diferența, anul ăsta sunt mai ieftine, sunt la 100 de lei kilogramul. Anul trecut, când au apărut, erau 150 kilogramul. Cumpără lumea, dar nu cantități: o jumătate de kilogram, 200 de grame... am avut și client cu un kilogram. Oamenii cumpără de gust, deocamdată."

Unii abia așteptau să apară cireșele pe piață și se bucură de prețul puțin mai mic decât anul trecut.

"- Știți cât este kilogramul?
- 100, nu? Sau cât?
- Da, da. Cum e?
- Nu-i chiar așa scump la vremea asta.
- Dar de gust sunt bune?
- Foarte bune!"

"Anul ăsta mi se par mult mai accesibile. Anul trecut au fost 175 de lei kilogramul, deci zic că, totuși, suntem mai bine decât anul trecut", spune o altă clientă.

Producătorii din Vădeni, județul Brăila, spun că, cel mai probabil, cireșele românești vor fi gata de cules abia la sfârșitul lunii.

Mihai Mocanu - pomicultor: "Din cauza frigului și a primăverii acesteia târzii s-au decalat toate fructele cam cu două-trei săptămâni, estimăm noi. Sunt vizibile deja unele fructe. Până nu ajungem la recoltat nu ne putem da seama de producție și de pagubele făcute de vremea din acest an. Noi estimăm să vindem undeva la 25-30 de lei kilogramul de cireșe."

Dana Costache - jurnalist Digi24: "În urmă cu trei-patru ani, cireșele din această livadă erau pârguite. Acum, din cauza temperaturilor foarte mici, cireșii încă mai au floare."

Doina Ababei - lucrător livadă: "Era ani când era foarte cald... la vremea asta erau pârguiții. Acum, din cauza vremii, a căzut bruma pentru că bruma cade acum primăvara, nu mai cade toamna."

Nu doar că se vor coace mai târziu decât anii trecuți, dar producătorii de cireșe spun că vor avea și recolte mai mici.

Reporter: Dana Costache / Operatori: Lucian Sandu, Marian Munteanu

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri