AUDIO Sunetul „înfricoșător” produs de câmpul magnetic al Pământului

Data actualizării: Data publicării:
Aurora boreală fotografiată de pe Stația Spațială Internațională
Aurora boreală oferă o modalitate de a vizualiza particulele încărcate de la Soare care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnică din Danemarca au reușit să preia semnalele magnetice măsurate de misiunea spațială Swarm a Agenției Spațiale Europene și să le transforme în sunete. Iar rezultatul a fost „destul de înfricoșător”, după cum se arată într-un comunicat al Agenției Spațiale Române (ROSA).

„Acest clip audio reprezintă câmpul magnetic generat de nucleul Pământului și de o furtună solară”, conform ROSA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Câmpul magnetic al Pământului ne protejează de radiațiile cosmice și de particulele încărcate transportate de vânturile puternice care se deplasează dinspre Soare. Atunci când aceste particule se ciocnesc cu atomii și moleculele - în principal oxigen și azot - din atmosfera superioară, o parte din energia rezultată din coliziuni se transformă în lumina verde-albastră tipică pentru aurora boreală, care poate fi observată uneori de la latitudini nordice înalte”, precizează Agenția Spațială Română.

Aurora boreală oferă o modalitate de a vizualiza particulele încărcate de la Soare care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. În schimb, a putea auzi efectiv câmpul magnetic generat de Pământ sau interacțiunea acestuia cu vânturile solare este mai dificil.

Câmpul nostru magnetic este generat în mare parte de un ocean de fier lichid supraîncălzit de sub picioarele noastre, ce alcătuiește nucleul extern al planetei. Mișcarea sa creează curenți electrici, care, la rândul lor, generează câmpul nostru electromagnetic în continuă schimbare.

Lansată în 2013, misiunea Swarm a ESA, bazată pe trei sateliți, își propune să înțeleagă cum este generat câmpul nostru magnetic, măsurând cu precizie semnalele magnetice care provin nu numai din nucleul Pământului, ci și din mantaua planetei, crustă și oceane, precum și din ionosferă și magnetosferă. De asemenea, Swarm ne ajută să înțelegem mai bine vremea spațială.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri