Avalanșele din România care au luat 9 vieți. Niciuna nu a fost atât de mare ca cea care a lovit Cabana Capra

Data actualizării: Data publicării:
strat mare de zapada dupa avalansa
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Despre avalanșele care au avut loc în weekend în Munții Făgăraș, oamenii muntelui spun că nu au echivalent în ultimii cel puțin 20 de ani. În România au avut loc mai multe avalanșe, unele soldându-se cu răniți, dar altele au luat vieți. În total, 9 oameni au murit în avalanșe produse între ani 2010-2022.

Salvamontișii spun că este o minune că nicio persoană nu a fost rănită de avalanșele produse sâmbătă seara la cabana Capra și Bâlea Lac și sunt de părere că dacă aceastea s-a fi produs în timpul zilei, situația ar fi fost probabil, mult mai gravă.

2022

Pe data de 5 martie, la Sibiu, doi schiori au fost surprinşi de o avalanşă în Făgăraş, în zona Cabanei Bârcaciu. Amândoi și-au pierdut viața, în ciuda intervenției extrem de rapide a salvatorilor.

Pe 14 ianuarie, o femeie și un bărbat prinși de o avalanșă care s-a declanşat în Munţii Făgăraş, zona Acele Cleopatrei, au fost recuperați în viață după 17 ore. Pentru salvarea lor a intervenit o echipă formată din 11

Pe data de 13 ianuarie 2022, doi turişti au fost surprinşi de o avalanşă în zona vârfului Negoiu din munţii Făgăraş, la o altitudine de circa 2.300 m. Unul dintre turişti a suferit leziuni traumatice la picioare, iar celălalt a reuşit să iasă din avalanşă, fără a acuza dureri sau traumatisme vizibile.

2021

La sfârșitul lunii aprilie, 2021, doi turişti care au fost surprinşi de o avalanşă în Valea Bâlii și au fost îngropați parțial în zăpadă, în munţii Făgăraş, au fost recuperați la timp de salvamontiştii din Sibiu.

2020

Pe 12 decembrie, 2020, două avalanşe s-au produs în munţii Făgăraş, iar doi schiori au fost prinşi în una dintre ele, pe Valea Doamnei. Cei doi au fost foarte bine echipați, lucru care loe-a salvat viața. Cealaltă avalanşă a fost declanşată de sub Vârful Paltinul, zona "balcoane", unde se aflau aproximativ 15 persoane, însă nimeni nu a fost prins sub zăpadă.

Pe 6 martie un turist a murit şi alţi doi au fost răniţi după ce au fost surprinşi de o avalanşă care s-a produs în munţii Făgăraşului, zona Şerbota. Atunci au intervenit echipaje de salvamontişti și un elicopter SMURD. Cei trei făceau parte dintr-un grup de 11 turişti străini, care a fost surprins de avalanşă.

2019

În data de 4 februarie 2019, un om a murit, iar alte două au fost rănite într-o avalanşă în munţii Călimani, care a surprins un grup de persoane aflate la plimbare cu snowmobilele.

31 ianuarie 2019, o altă avalanşă a dus la blocarea drumului de acces spre localitatea Valea Vinului din judeţul Bistriţa-Năsăud.

2018

13 ianuarie 2018, un bărbat de 30 de ani din Bucureşti a fost surprins de o avalanşă în Masivul Bucegi, iar trupul bărbatului nu a fost atunci găsit în tonele de zăpadă. Acesta făcea parte dintr-un grup de cinci turiști care se îndrepta spre Platoul Bucegi.

La începutul lunii martie, o femeie a fost surprinsă de o avalanşă în zona Cheile Tişiţei. Un grup de 30 de persoane se afla în drumeţie în zona Cheile Tişiţei când s-a produs avalanşa. Femeia a fost rănită.

În 12 decembrie, 2018, o avalanşă de mică intensitate a avut loc în zona turistică Bâlea, din munţii Făgăraş, la altitudinea de peste 2.000 de metri altitudine, fără să se înregistreze niciun rănit. Avalanşa a fost "tip placă", a avut loc în căldarea Bâlea şi s-a extins până spre Şaua Doamnei, în munţii Făgăraş.

2017

1 decembrie 2017 - Un turist a murit surprins de o avalanşă în Masivul Parâng. Acesta a fost târât de zăpadă pe o lungime de aproximativ un kilometru, pe o vale îngustă şi abruptă din zona Vârfului Cârja (2.405 m).

22 aprilie 2017 - Alpinista Dor Geta Popescu (14 ani) şi Erik Gulacsi (13 ani) au murit, iar alte cinci persoane au fost rănite într-o avalanşă produsă în Masivul Retezat, în zona Şaua Bucurii - Poiana Pelegii, în locul denumit ''Căldarea Berbecilor'', pe un traseu de vară, la peste 2.000 de metri altitudine. Zăpada care a venit la vale a antrenat şi resturi de bolovani, a spus atunci şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Victimele făceau parte dintr-un grup de şapte persoane care se aflau pe un traseu de vară din Retezat, potrivit Salvamont Hunedoara. La acţiunile de salvare şi recuperare au luat parte, timp de două zile, 36 de salvamontişti 18 jandarmi montani, potrivit Jandarmeriei Hunedoara.

5 ianuarie 2017 - Două persoane aflate într-un autoturism care a rămas blocat în urma unei avalanşe produse pe drumul spre cabana Şoricelul, situată pe dealul Usturoiului de lângă municipiul Baia Mare, au fost salvate de jandarmi.

2015

11 aprilie 2015 - Un schior s-a ales cu leziuni minore după ce a fost surprins de o avalanşă în zona Vârfului Laiţa, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraşului.

31 ianuarie 2015 - O avalanşă a surprins doi salvamontişti, care au scăpat teferi, la peste 2.000 de metri altitudine, în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş.

10 ianuarie 2015 - Şapte persoane care se aflau într-un camion ce transporta lemne au fost surprinse de trei avalanşe de mică intensitate, în apropierea localităţii Blidari (judeţul Maramureş). Acestea au reuşit să se salveze şi au apelat numărul 112.

2011

6 februarie 2011 - Cinci turişti au fost surprinşi de o avalanşă pe vârful Bătrâna din Masivul Iezer. Patru persoane, trei bărbaţi şi o femeie, despre care se credea că au fost îngropate sub zăpadă au fost găsite, în stare fizică bună, de salvamontişti.

2010

6 februarie 2010 - O persoană a murit în urma unei avalanşe produse în Munţii Bucegi. O familie din Bucureşti, un copil de 13 ani și părinții lui au fost surprinși de o avalanșă la Stâna de Mijloc din Munţii Baiului, în zona Vârful Cumpătul. Bărbatul şi copilul au reuşit, în cădere, să se prindă de tufele întâlnite în cale, însă femeia a fost împinsă de zăpadă, lovindu-se în cădere. A fost găsită fără viață a doua zi.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri