BAC 2018 sesiunea a doua. Ce subiecte s-au dat la română la bacalaureatul de toamnă și cum se rezolvă

Data actualizării: Data publicării:
elevi examen shutterstock_1071930908
Foto: Shutterstock

Peste 45 de mii de candidaţi din toată ţara sunt aşteptaţi la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2018. Sunt absolvenţi de liceu din promoţia curentă, dar şi din promoţiile anterioare care ori nu s-au prezentat la examen până acum, ori nu au reuşit să obţină o medie de cel puţin 6. Este ultima lor şansă, dacă vor să urmeze din octombrie o facultate.

elevi examen shutterstock_1071930908
Foto: Shutterstock

ACTUALIZARE. Subiectele pentru profilele uman, respectiv real, baremele de corectare, precum și subiectele de rezervă au fost publicate AICI

La subiectul al treilea la profilul REAL-TEHNOLOGIC, candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui George Bacovia sau lui Lucian Blaga

La subiectul al doilea au avut un fragment de text dramatic, cerința fiind să explice, în 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului.

La subiectul I, s-a lucrat pe un fragment din „Memoriile” lui Mircea Eliade, iar elevilor li s-a verificat capacitatea de înțelegere a textului.  În eseul de la punctul B al acestui subiect li s-a cerut să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă înţelegerea unui mediu
cultural este sau nu facilitată de contactul direct cu acesta, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Memorii de Mircea Eliade, cât și la experiența personală sau culturală. 

La profilul UMAN-PEDAGOGIC, la subiectul al treilea eseul de minimum 400 de cuvinte viza particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi sau lui Nichita Stănescu.

Subiectele I și II sunt comune cu profilul real.

ACTUALIZARE. Site-ul subiecte.edu.ro, unde ar urma să se publice subiectele și unde sunt și exemple din anii precedenți, nu a funcționat ore bune luni, încă de dimineață.


Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 28.488 de candidați sunt din promoţia 2017-2018, iar 16.564 de candidați provin din promoţiile anterioare.

Aproape o treime dintre cei care au dat Bacalaureatul în prima sesiune din 2018 au picat examenul, arată rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor. În ceea ce-i privește pe proaspeții absolvenți, adică cei care au terminat liceul în 2018, rezultatul este ceva mai bun. Aproape trei sferturi dintre ei au reușit să promoveze, conform rezultatelor finale la BAC 2018. 

Rata de promovare în prima sesiune, după soluţionarea contestaţiilor, înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoţia 2017 - 2018 şi au susţinut probele examenului de Bacalaureat în prima sesiune a fost de 74,7%, în creştere cu 2% faţă de rata iniţială (72,7%). În același timp, rata generală de promovare, incluzând şi absolvenţii din promoţiile anterioare, este de 69,7%, în creştere de la 67,7%.

Spre deosebire de prima sesiune a bacalaureatului 2018, în sesiunea de examen august-septembrie probele de competenţe vor avea loc după examenele scrise.

CALENDARUL PROBELOR

Luni are loc proba scrisă la Limba şi Literatura Română. Subiectele și baremul de corectare vor fi afișate pe 

SUBIECTE BAC 2018 | Ce au avut elevii de rezolvat la proba de limba și literatura română la prima sesiune

Urmează, marți, proba de limba maternă pentru candidaţii care aparţin minorităţilor naţionale. Apoi, miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului şi joi, 23 august, proba la alegere.

SUBIECTE şi BAREM BACALAUREAT MATEMATICĂ 2018. Ce le-a picat elevilor la prima sesiune

SUBIECTE și BAREM proba la alegere Bacalaureat 2018. Vezi aici ce le-a picat elevilor la prima sesiune

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară în zilele de 24 și 27 august și este urmată de evaluarea competențelor în limba maternă (proba B) în 28 august. Evaluarea competenţelor digitale (proba D) are loc în intervalul 29 - 30 august, iar evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) este programată în zilele de 30 și 31 august.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

  • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probele scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 1 septembrie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 12:00 și 16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 6 septembrie.

REZULTATELE FINALE BAC 2018, după contestaţii, au fost publicate pe Edu.ro

REGULI

Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. 

Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.

Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.

Ministerul Educației Naționale pune la dispoziție linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 20 - 23 august, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 24 august, între orele 8:00 - 14:00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri