Bărbat diagnosticat cu botulism la o săptămână de la internare. Nimeni nu poate spune de la ce s-a îmbolnăvit

Data publicării:
barbat in coma
FOTO: Getty Images

Un bărbat internat în Spitalul Judeţean din Slatina a fost diagnosticat cu botulism după o săptămână de spitalizare. El a fost internat pe 7 noiembrie, cu diagnosticul tetrapareză. Pentru că starea lui de sănătate se înrăutăţea vizibil, în ciuda tratamentului prescris, medicii s-au gândit că ar putea fi vorba de botulism. Probele prelevate sâmbătă şi trimise la Institutul Cantacuzino Bucureşti au confirmat suspiciunea. De la ce s-a îmbolnăvit bărbatul va rămâne un mister, pentru că au trecut prea multe zile de la alimentele consumate.

Cu o zi înainte să ajungă în spital, bărbatul de 68 de ani consumase, potrivit soţiei: brânză, ou fiert, carne de porc, mămăligă cu peşte macrou prăjit în ulei, dar şi piept de pasăre (cocoş). Apoi a început să se simtă rău.

A fost internat luni, pe 7 noiembrie, pe Secţia Neurologie cu diagnosticul: tetrapareză în observaţie etiologică. În data de 8 noiembrie, pacientul a intrat în comă şi a fost transferat pe Secţia de Terapie Intensivă. Odată intubat şi ventilat, bărbatul şi-ar fi revenit, spun medicii.

Pentru că nu răspundea favorabil la tratamentul prescris , medicii au început să caute alte posibile diagnostice. Aşa au ajuns, în cursul zilei de sâmbătă, la suspiciunea de botulism. Au prevelat probe biologice de la pacient, pe care le-au trimis apoi la Bucureşti.

"În dimineaţa zilei de 14.11.2022, Institutul Cantacuzino Bucureşti a emis Buletinul de Analiza, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinică în ser. Menţionăm că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului (06.11.2022) şi data emiterii suspiciunii (12.11.2022), precum şi lipsa din gospodărie a alimentelor consumate (nu sunt identificate documente de achiziţie a produselor)", au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Botulismul este o formă gravă de infecție alimentară, cauzată de o toxină produsă de bacteria numită Clostridium botulinum. Aceasta poate fi prezentă în produse alimentare care nu sunt preparate corect. Toxina este distrusă prin prepararea termică la o temperatură de peste 85 grade Celsius, timp de mai mult de 5 minute.

Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Este o boală rară, ce poate deveni fatală și care determină, spun medicii, paralizia progresivă a muşchilor striaţi, dar şi apariţia insuficienţei respiratorii acute.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...