Câinii poliţişti din România, antrenați cu înlocuitori de droguri

Data publicării:
caine politist

Câinii poliţişti din România, antrenați cu înlocuitori de droguri. Câinii pot fi dresaţi şi cu droguri reale, spune legea din România, dacă structurile care pregătesc astfel de câini depun cereri pentru a primi substanţele din stocul de droguri confiscate definitiv. După sute de ore de antrenament, câinii poliţişti ajung la performanţa de a distinge 7 miliarde de mirosuri, dintre care, principale sunt cele ale drogurilor precum cocaina, canabis, haşiş sau ecstasy. Pot lucra în Poliţie până la 9 ani.

Goliat, câine poliţist din 2013, este absolvent cu locul întâi al Centrul Chinologic din Sibiu. A intrat în poliţie dintr-o întâmplare.

Gani Truşcă, poliţist la Serviciul de Poliţie Canină: „Este un câine donat. A apartinut unui prieten de-ai mei. Când soţia prietenului a născut, câinele a devenit foarte gelos şi, fiind foarte agresiv, au hotărât să-l eutanasieze. I-am propus să mi-l dea mie.”

Lucrează de 6 ani împreună cu partenerul său alături de care a participat la zeci de descinderi, prinderi de infractori sau depistări de articole pirotehnice ascunse.

Câinii poliţişti trec printr-o pregătire de 4 luni. După lecţiile de disciplină încep specializările. De la câini de urmă, de cadavre, de droguri, tutun şi până la cei de căutare şi salvare urbană, toţi au mirosul bine antrenat şi sunt testaţi an de an.

Gani Truşcă, poliţist la Serviciul de Poliţie Canină: „Sunt folosite mirosuri de drog real. Mai nou au început să folosească martori de miros. A nu se înţelege greşit. Câinii nu sunt drogaţi. Câinii asociază mirosul respectiv al unui stupefiant cu o jucărie care îi place foarte mult sau cu o recompensă de mâncare.”

La una dintre intervenţii, un câine de stupefiante a reuşit să descopere până la ultima pastilă de ecstasy din miile ce urmau să fie vândute în România.

Gani Truşcă, poliţist la Serviciul de Poliţie Canină: „Au fost descoperite 2.000 de pastile ascunse în caroseria maşinii. Culmea, acelaşi câine a reuşit să detecteze o singură pastilă de ecstasy uitată în buzunarul unei cămăşi din una dintre valize”.

Goliat mai are un an până la pensionare. Se va despărţi de Poliţie însă nu şi de partenerul său.

Gani Truşcă, poliţist la Serviciul de Poliţie Canină: „Deja are locul pregătit acasă la mine, are padocul lui, jucăriile lui. Eu voi alege un alt drum alături de un alt căţel, dar voi avea acest specimen acasă. Nu vreau să mă gândesc cum va fi după ce îl voi pierde”.

Anual, Centrul Chinologic din Sibiu formează 300 de câini poliţişti. Anul trecut, Poliţia Română deţinea aproape 600 de câini de serviciu care au participat la 3.000 de misiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri