Casa Poporului consumă energie electrică cât un orășel. La cât ajunge o factură lunară la curent

Data publicării:
Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului Foto: Digi24

Casa Poporului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, are o factură lunară la curent de un milion de lei. Marea problemă este că recepția clădirii nu a fost făcută niciodată, iar în absența ei nu se pot face proiecte de investiții pe bani europeni pentru eficientizarea rețelei electrice.

Cea mai mare clădire din Europa are și facturi pe măsură. În februarie, Parlamentul a avut o factură de 1 milion de lei pentru consumul a 1 milion kw/h, echivalentul consumului unui oraș mai mic sau a 20 mii de apartamente.

Dacă vă întrebați pe ce se duce o cantitate atât de mare de energie, Casa Poporului are nu mai puțin de 120.000 de becuri care luminează cele 18 etaje ale clădirii și 31 de lifturi. Bineînțeles, și aparatura tehnică - laptopuri, calculatoare și alte echipamente din cele 1.100 de camere încarcă semnificativ factura.

Cel mai mult consumă, însă, instalațiile industriale din subsolul clădirii. Cea responsabilă cu încălzirea este unică în Europa și are o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot la subsol sunt și pompele de apă care alimentează întreaga clădire și asigură udatul grădinilor.

Parlamentul încearcă, însă, să implementeze măsuri pentru a reduce consumul. În 2005 s-au modernizat sursele de iluminat, în 2007 instalațiile de climatizare, iar anul acesta se face studiu de fezabilitate pentru a avea o centrală de cogenerare.

Toate modernizările și îmbunătățirile pentru a economisi energie se fac din bani publici. Asta pentru că, deși a fost inaugurată oficial în 1997, recepția clădirii nu s-a făcut nici până în prezent. Iar asta ne împiedică să accesăm fonduri europene pentru orice fel de renovare. Așa că singura soluție e să se facă economii. Deja iluminatul exterior a fost redus cu 50%, iar pe fațadă luminile stau aprinse doar 2 ore pe noapte.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri