Cât de sigură pentru sănătate este acum o baie în mare. Sfatul unui medic pneumolog

Data actualizării: Data publicării:
Litoralul românesc. Plaja din staţiunea Costineşti
Plaja din staţiunea Costineşti. Foto: Getty Images

Vacanţa în vreme de pandemie poate fi o adevărată provocare pentru cei care se gândesc acum, mai mult decât oricând la sănătatea lor şi a familiei. Cum ne pregătim pentru o vacanţă în siguranţă? Iată sfatul specialiştilor!

Marius Benchea, Serviciul Voluntar de Ambulanţă: "În trusa de prim ajutor este recomandat să avem mănuşi pentru protecţia noastră, câteva şerveţele îmbibate în dezinfectant sau chiar şi dezinfectat pe bază de apă oxigenată, un bandaj".

Pentru vacanţele în ţară medicii recomandă maşina personală, nu trenul.

Radu Crişan Dabija, pneumolog: "Foarte sigur este avionul din punctul de vedere al capacităţii de filtrare a aerului ambiental. In schimb din punct de vedere al unei persoane asimptomatice care ne poate infecta şi pe noi riscul este mare pentru că oamenii stau la distanţe mici".

O baie în mare sau în piscină nu ne îmbolnăveşte decât dacă stăm foarte aproape de persoanele infectate.

Radu Crişan Dabija, pneumolog: "Riscul de a fi infectat dacă suntem noi singuri sau la suficientă distanţă într-o piscină nu este foarte mare, în schimb este mare în momentul în care este foarte multă lume."  

Sunt și alte riscuri care ne pot distruge vacanţa. Arsurile solare, printre cele mai frecvente.

Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD: "Ceea ce se poate folosi iniţial este răcirea cu apă a zonei şi folosirea unui antiinflamator sau un analgezic pe cale orală".  

Şi muntele are riscurile lui.

Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD: "Dacă facem o entorsă, ceea ce se poate folosi este o faşă elastică şi un antiinflamator local."

Distanţa socială, spun medicii, igiena personală şi masca de protecţie în spaţii închise rămân principalele metode de protecţie.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri