Convorbire telefonică între Bogdan Aurescu şi consilierul pentru securitate naţională al lui Donald Trump

Data publicării:
ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu şi Robert O'Brien, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump au avut o discuţie telefonică în care au discutat despre Parteneriatul Strategic România-SUA, informează Agerpres.

Subiectele au vizat cooperarea politico-militară, securitatea cibernetică şi cooperarea nucleară civilă.

Aurescu a transmis mulţumirile părţii române pentru buna cooperare pe durata mandatului actualei Administraţii şi evoluţiile consistente în relaţia bilaterală obţinute în această perioadă, evocând şi agenda substanţială a vizitelor în SUA, în luna octombrie, a miniştrilor români ai Afacerilor Externe, Apărării şi Economiei, energiei şi mediului de afaceri.

Consilierul pentru securitate naţională O'Brien a mulţumit la rândul său pentru cooperarea cu autorităţile de la Bucureşti şi a apreciat poziţia României de aliat ferm, constant şi predictibil al SUA. A arătat că Parteneriatul Strategic cu România este esenţial pentru Statele Unite, bucurându-se de susţinere bipartizană puternică în SUA, România fiind o ţară cu o poziţionare strategică importantă la Marea Neagră şi un susţinător constant al valorilor occidentale şi al relaţiei transatlantice.

O'Brien a apreciat, în mod deosebit, angajamentul României în ceea ce priveşte cooperarea în misiuni militare internaţionale şi alocările bugetare pentru apărare, considerând ţara noastră ca fiind un model pentru alţi aliaţi şi parteneri. Totodată, a exprimat apreciere pentru modul în care România abordează relaţiile cu acei actori globali care nu acţionează în consonanţă cu sistemul de valori transatlantice.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu s-a interesat despre perspectivele procesului de tranziţie din cadrul Administraţiei SUA, se arată într-un comunicat al MAE.

Aurescu şi O'Brien au discutat şi despre rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova

Cei doi au abordat, de asemenea, şi situaţia de securitate în regiunea Mării Negre.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat intenţia anunţată deja de SUA de a-şi creşte efectivele militare pe teritoriul României şi a reiterat interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară americană sporită în România. A exprimat convingerea că buna cooperare în domeniul politico-militar şi în alte domenii importante de interes reciproc va fi la acelaşi nivel de excelenţă şi cu viitoarea Administraţie a SUA, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu şi consilierul O'Brien au discutat despre rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din 16 noiembrie 2020.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru efortul de reformă reală, în spirit european, pe care şi-l propune noul preşedinte al Republicii Moldova şi a evidenţiat importanţa ca parteneri majori, precum UE şi SUA, să manifeste susţinere faţă de noua conducere democratică de la Chişinău.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri