Copil de 4 ani decedat după o vizită la stomatolog. Medicul și administratorii clinicii din Pitești, trimiși în judecată după 3 ani

Data publicării:
copil la stomatolog
Băiețelul de 4 ani a murit la 2 zile după anestezia făcută în cabinetul dentistului. Credit foto: Guliver/Getty Images

La aproape 3 ani de când un copil de 4 ani a decedat în urma anesteziei făcute pentru o intervenție stomatologică, medicul și doi administratori ai clinicii la care lucra au fost trimiși în judecată. Cei trei bărbați sunt cercetați pentru ucidere din culpă, scrie Agerpres. Ancheta deschisă în februarie 2020 a stabilit și că unitatea medicală nu era autorizată pentru procedurile de analgosedare și nici nu deţinea instrumentarul medical minim necesar pentru monitorizare şi resuscitare, așa cum prevăd normele de specialitate.

Pe 10 februarie 2020, după o vizită la stomatolog, un copil de 4 ani intra în stop cardio-respirator ca urmare a anesteziei generale, făcută într-o clinică stomatologică din Pitești. Băiețelul a fost resuscitat şi transferat la Spitalul de Pediatrie din Piteşti şi de acolo în Capitală, la Spitalul Grigore Alexandrescu. Două zile mai târziu copilul a decedat, iar moartea lui a dus la deschiderea mai multor anchete.

Ministerul Sănătăţii a anunţat atunci că se fac verificări la clinica stomatologică din Piteşti, unde copilul a intrat în comă după o anestezie. Potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Sănătăţii, la cabinetul stomatologic au fost făcute intervenţii cu nerespectarea obiectului de activitate.

Inspectorii DSP Argeş au aplicat clinicii stomatologice o amendă de 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizarea sanitară de funcţionare. De asemenea, inspectorii au interzis anesteziile generale (analgosedare) în toate cele cinci cabinete medicale din clinica stomatologică de la Piteşti, informa în 2020 Ministerul Sănătăţii.

"Tehnica folosită se cheamă largă sedare. Este o practică curentă și în experiența mea și în colaborare cu foarte multe clinici stomatologice, am experiență de peste 400 de copii anesteziați așa. Familia și-a dat acordul", declara la acea vreme medicul anestezist.

Aproape trei ani mai târziu, medicul care a făcut anestezia, în vârstă de 41 de ani, dar și doi administratori ai clinicii stomatologice, ambii în vârstă de 46 de ani, au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.

"Din cercetări s-a stabilit că, în ziua de 12 februarie 2020, un minor de 4 ani a decedat, după ce, în ziua de 10 februarie, acestuia i-au fost administrate substanţe medicamentoase cu efect sedativ-hipnotic-analgezice, în vederea efectuării unei intervenţii medicale stomatologice, în condiţiile în care unitatea nu era autorizată în vederea efectuării procedurii de analgosedare, precum şi fără a deţine instrumentar medical minim necesar pentru monitorizare şi resuscitare, conform normelor de specialitate", transmite IPJ Argeş.

Potrivit autopsiei, stopul cardio-respirator în cazul copilului de 4 ani din Pitești ar fi survenit din cauza anesteziei. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri