Criptomonedele, scandal în SUA. Mai mulți operatori sunt acuzați de fraude prin scheme Ponzi

Data publicării:
bitcoin shutterstock_710889814

Criptomonedele sunt în centrul unui scandal în SUA ajuns în fața instanței, sub acuzația de mascare a unei scheme piramidale frauduloase.

Bitcoin Cryptocurrency Is Booming
Foto: Gulliver/GettyImages

Commodity Futures Trading Commission (CFTC), un organism de supraveghere a instrumentelor financiare derivate, a formulat o plângere penală împotriva a trei operatori de criptomonede, acuzându-i de fraudarea clienților, de folosirea unor scheme Ponzi (scheme piramidale) și de înălcare mai multor reguli de tranzacționare a mărfurilor, transmite Newsweek.

Procesul intentat de CFTC într-un tribunal din New York vine pe fondul îngrijorărilor la nivel mondial privind riscurile la care sunt expuși investitorii și sistemele financiare globale în fața emergenței Bitcoin și a altor monede virtuale.

CFTC l-a acționat în instanță pe cetățeanul newyorkez Patrick McDonnell și compania lui, CabbageTehc, pentru că ar fi furat bani de la clienții săi. Fondurile ar fi fost solicitate în scopul furnizării de tranzacții cu valută virtuală și a altor servicii.

Al doilea operator dat judecată, Entrepreneurs Headquarters Ltd., cu sediul în Marea Britanie, condusă de Dillon Michael Dean, este acuzat că ar fi dirijat o schemă Ponzi prin care a solicitat 1,1 milioane de dolari în Bitcoin de la 600 de investitori, promițându-le că banii lor vor „consolidați” și investiți.

Despre al treilea caz încă nu sunt cunoscute detalii, subliniază Newsweek.

CITIȚI ȘI: Hoții de bitcoin | Cât de vulnerabilă este piața monedelor virtuale

Guvernele din întreaga lume dezbat în prezent în ce moduri trebuie abordate riscurile pe care le implică mondele virtuale.

În avangarda acestei dezabteri se află, la această oră, Coreea de Sud, China și Japonia.

Autorităţile de reglementare din China şi Coreea de Sud întăresc supravegherea tranzacţiilor cu bitcoin şi mineritul acesteia, în timp ce Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare a început la sfârşitul anului trecut să controleze mai strict vânzările acesteia.

China intenţionează să limiteze consumul de emergie pentru unii mineri de bitcoin, au declarat săptămâna trecută persoane apropiate situaţiei, aceasta putând fi o problemă pentru o industrie în care reţelele puternic consumatoare de energie permit tranzacţiile cu moneda virtuală.

CITIȚI ȘI: Bitcoin s-a prăbușit puternic în numai o lună. Explicația din spatele căderii de 50%

Coreea de Sud a început să verifice şase bănci, inclusiv Industrial Bank of Korea, care oferă conturi virtuale unor companii care au legături cu tranzacţiile cu monede virtuale, pentru a preveni posibile activităţi de spălare de bani.

Autorităţile sud-coreene au anunţat luna trecută că vor permite tranzacţii limitate în monede virtuale, numai platformelor calificate, şi vor analiza introducerea unei posibile taxe pe câştigurile rezultate din tranzacţiile cu astfel de monede, pentru a limita specualţiile din ţară.

În ultimii aproape 10 ani, hackerii au reuşit să fure Bitcoin şi altele monede virtuale asemănătoare în valoare de 1,2 miliarde de dolari, susţin specialiştii de la Autonomus Research. 

Bitcoin a coborât săptămâna trecută sub nivelul de 10.000 de dolari, valoarea sa fiind cu 50% sub maximul record atins în urmă cu doar o lună.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri