Curățenia de Paște, modelul NASA. Definiția științifică a unei „camere curate” și de ce nu vom scăpa niciodată de praful din casă

Mihnea Lazăr Data publicării:
ezgif.com-resize
Pregătirea înaintea intrării în „camera curată” de la NASA Jet Propulsion Laboratory. Sursa gif: Twitter/NASA JPL

Dacă e primăvară, e curățenie generală. Mai ales că această perioadă coincide și cu sărbătorile Pascale: gospodinele, gospodarii sau, pur și simplu, cei obsedați de curățenie își dedică aceste zile pentru a-și face „casa lună” sau „bec”, în căutarea acelui Sfânt Graal al Curățeniei reprezentat de imaginea unei camere complet lipsite de praf. Doar că - și asta o știe oricine a încercat să facă vreodată curat - la doar câteva ore după o astfel de îndeletnicire, praful reapare subit pentru a-și reinstaura domnia autoritară asupra casei. Cumva, e imposibil să scăpăm de el. Conform celor mai ridicate standarde , o „cameră curată” trebuie să conțină cel mult 10 particule de 0,1 micrometri într-un volum de 1 metru cub de aer. Recent, NASA a publicat o înregistrare video care prezintă protocolul pe care un angajat al agenției spațiale americane trebuie să-l parcurgă înainte de a-i fi permis accesul în așa-numita „camera curată” de la Laboratorul de Propulsie (Jet Propulsion Laboratory).

Clipul NASA a provocat reacții amuzante pe rețelele sociale, ia unii comentatori au făcut imediat analogii cu felul în care decurge curățenia în propriile gospodării.

„Ca menajeră, chiar îmi face plăcere să văd așa ceva”, a comentat o utilizatoare Twitter clipul postat de agenția spațială americană pe această rețea de socializare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În esență, o „cameră curată”, cum este cea de la Laboratorul de Propulsie al NASA, este un spațiu cvasi-ermetic, bine izolat față de mediul exterior, cu suprafețe „antistatice” care să împiedice răspândirea prafului în mediul de lucru și unde aerul e filtrat permanent, astfel încât să fie respectate normele și standardele internaționale de curățenie.

Pentru a intra într-un astfel de loc, un angajat NASA are de bifat un protocol extrem de strict, cu scopul de a împiedica generarea de impurități sau microparticule (praf, fire de păr, piele etc.).

Cel mai curat loc de pe Pământ conține o particulă de praf într-un metru cub de aer

Praful este omniprezent pe Pământ și, aparent, e imposibil să scăpăm de el. Mai ales dacă ne gândim că oamenii sunt una din principalele surse care generează, continuu, praf: astfel, se estimează că până la 600.000 de mii de fragmente de piele „cad” de pe noi în fiecare oră. Totodată, o persoană pierde până la 100 de fire de păr zilnic.

În prezent, „cea mai curată cameră din lume” nu este la NASA sau la altă agenție spațială, ci la Institutul de Inginerie și Automatică Fraunhofer din Stuttgart: în această încăpere un metru cub de aer trebuie să conțină maximum o particulă de praf de 0,1 micrometri.

Acest lucru înseamnă că aerul din respectiva încăpere este de 10 ori mai „pur” decât clasificarea ISO 1 (care prevede maximum 10 particule de 10 micrometri într-un volum de 1 metru cub de aer). Explicația: respectiva cameră este folosită tocmai pentru testarea dispozitivelor și sistemelor care urmează a fi utilizate într-un mediu la standardul ISO 1 (pentru producerea de semiconductori, de pildă).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri