Despăgubiri de 300.000 de euro pentru moartea unui pacient într-un spital din Cluj-Napoca, din cauza infecțiilor nosocomiale

Data actualizării: Data publicării:
Pat gol într-un spital
3 din 10 spitale din țară mai au bani doar pentru salarii, nu și pentru tratarea pacienților. Foto: Profimedia Images

Despăgubiri uriașe pentru familia unui pacient care a decedat în urmă cu 6 ani la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, în urma infecțiilor nosocomiale. Tribunalul Cluj a decis ca soția și fiul minor al bărbatului să primească daune morale de 300.000 de euro. Procesul, a cărui sentință nu este încă definitivă, a avut până acum 50 de termene de judecată, scrie cluj24.ro.

În urmă cu 6 ani, un pacient murea pe secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Cluj, după ce ar fi fost infectat cu mai multe bacterii ucigașe. În urma lui au rămas o soție îndoliată și un băiat de 10 ani, care avea să crească fără tată. Revoltată pe situație, femeia a dat spitalul în judecată și a cerut despăgubiri de 750.000 de lei.

Șase ani mai târziu, după 50 de termene de judecată, Tribunalul Cluj a dat sentința: ”Obligă pârâtul Spitalul Clinic Judeţean Cluj la plata sumei de 100.000 euro, în echivalent lei la data plăţii (curs BNR), cu titlu de daune morale în favoarea reclamantei *** şi la plata sumei de 200.000 euro, în echivalent lei la data plăţii (curs BNR), cu titlu de daune morale în favoarea reclamantului ***. Obligă pârâtul Spitalul Clinic Judeţean Cluj să achite în favoarea statului suma de 6.042 lei, reprezentând ajutor public judiciar acordat reclamantei *** şi suma de 10.642 lei, ajutor public judiciar acordat la prima instanţă reclamantului ***”, se arată în sentință care poate fi atacată cu recurs.

Cazul a ajuns în atenția publică printr-o postare făcută de deputatul USR, Emanuel Ungureanu pe rețelele sociale: "Șase ani a durat ca această familie să-și găsească dreptatea în instanțele din România, adevărul a fost tot timpul de partea lor. Sentința, deși nu este definitivă, îmi arată pentru prima dată în ultimii 30 de ani că există speranță", a scris deputatul. 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri