50 de ani de la prima utilizare a unui bancomat 

Data actualizării: Data publicării:
Banks To Introduce New EC Cards
Foto: Gulliver/Getty Images

Primul ATM din lume, pus în funcțiune în urmă cu cinci decenii, a transformat modul în care oamenii obțineau și foloseau sume de bani. A 50-a aniversare a acestui distribuitor de bancnote a fost marcată, marți, la Londra, cu un bancomat auriu în fața căruia a fost rulat un covor roșu, informează Reuters.

Banks To Introduce New EC Cards
Foto: Gulliver/Getty Images

Creație a inventatorului scoțian John Shepherd Barron, primul ATM (Automated Teller Machine) din lume a fost inaugurat pe 27 iunie 1967 la filiala din Enfield a băncii Barclays, în nordul Londrei. Acel dispozitiv a fost primul dintr-o serie inițială de șase bancomate comandate de bancă.

Actorul englez Reg Varney, care a interpretat rolul principal în show-ul britanic de comedie "On The Buses", a fost prima persoană din lume care a retras o sumă de bani din acea mașină, scrie Agerpres.

În prezent se estimează că pe plan mondial există 3 milioane de bancomate, dintre care 70.000 se află în Marea Britanie, unde au eliberat posesorilor de carduri bancare peste 175 de milioane de lire sterline în 2016. 

Cel mai nordic bancomat din lume se află în Longyearbyen, o localitate din arhipelagul Svalbard din Norvegia, iar cel mai sudic se află în stația McMurdo de la Polul Sud.

Pentru a marca a 50-a aniversare a acestei invenții, banca Barclays a transformat ATM-ul din filiala sa din Enfield într-un bancomat auriu, amplasând alături de el o plăcuță comemorativă și rulând în fața sa un covor roșu, pe care vor păși clienții care fac retrageri de bani în cursul zilei de marți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri