Două britanice, infectate cu „super-gonoree”, într-o „destinație populară de distracții” din Europa

Data actualizării: Data publicării:
gonoree shutterstock
Foto: Shutterstock

Două femei din Marea Britanie au fost depistate cu ceea ce medicii au numit „super-gonoree”, o boală cu transmitere sexuală care este rezistentă la antibiotice și e foarte dificil de tratat, scrie BBC News. Medicii cred că cele două femei au contractat boala în timpul unei vacanțe într-o destinație din Europa foarte populară pentru distracții și petreceri, însă nu au precizat despre ce loc este vorba.

gonoree shutterstock
Foto: Shutterstock

Cele două femei au fost vindecate, în cele din urmă, însă medicii trag un semnal de alarmă privind această boală și îi avertizează pe cei care întrețin relații sexuale cu parteneri noi să folosească prezervativul.

„Aceste cazuri ne arată că această formă a gonoreei s-ar putea răspândi la nivel global. Deocamdată nu putem spune că boala s-a răspândit în Marea Britanie”, a declarat medicul Nick Phin, de la serviciul public de sănătate din Regatul Unit.

Boala este cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae și se transmite prin contactul sexual neprotejat. Uneori, infecția nu are simptome evidente, așa că poate trece neobservată. Însă lăsată netratată, aceasta poate duce la infertilitate și poate fi transmisă fătului, la naștere.

Pe de altă parte, Paddy Horner, de la Universitatea din Bristol, crede că este o chestiune de timp până când boala se va răspândi în Europa. „Trebuie să așteptăm să vedem ce se întâmplă în lunile următoare și dacă mai apar cazuri noi, însă este doar o chestiune de timp până când ne vom confrunta cu o epidemie”.

Primul caz de super-gonoree înregistrat în Marea Britanie a apărut la un bărbat care ar fi contractat boala în urma unei aventuri de o noapte, în sud-estul Asiei.

Neisseria gonorrheae este bacteria responsabilă de apariţia gonoreei. A fost descoperită în anul 1879 de către biologul Albert Neisser, fiind un microb specific omului.

În timp, a dezvoltat mecanisme de rezistenţă asupra atacurilor sistemului imunitar al organismului-gazdă.

OMS avertizează că în prezent gonoreea este mult mai dificil de tratat, iar în unele cazuri chiar imposibil, din cauza faptului că bacteria care o provoacă dezvoltă rapid o rezistență la antibiotice. Experții spun că situația este extrem de îngrijorătoare, în condițiile în care le-au mai rămas la îndemână doar foarte puține medicamente cu care să combată boala.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri