Elicopter precum cel folosit la capturarea lui ben Laden, asamblat în România

Data publicării:
elicopter

Elicoptere de tipul celor folosit la capturarea teroristului Osama ben Laden vor fi asamblate şi reparate la noi în ţară. Compania de stat Romaero se pregăteşte să semneze contractul cu firma americană Sikorsky, cea care fabrică piesele. Aparatele de zbor vor fi folosite de armatele din 20 de ţări din Europa şi din Statele Unite.

România va fi singura ţară din Europa care va asambla masiv elicoptere Black Hawk pentru lupta cu submarinele, operaţiuni de salvare pe mare şi paza frontierelor. Înţelegerea este valabilă pentru următorii 30 de ani şi poate fi prelungită. Cel mai ieftin aparat de zbor costă 20 de milioane de dolari.

Remus Vulpescu, director Romaero: Va genera două treimi din valoarea elicopterului complet echipat, vorbim de preţul de achiziţie.

Americanii vor aduce la Bucureşti linia de asamblare a elicopterelor Black Hawk şi tot ei vor şcolariza în America ingineri români.

Black Hawk este unul dintre elicopterele-vedetă ale armatelor din toată lumea. Zboară în aproape orice condiţii, noaptea sau pe furtună, luptă cu orice inamic din apă ori de la sol şi rezistă pe piaţă de 40 de ani. Nu este de mirare că piloţii devin dependenţi de el.

Mircea Budiaci, fost șef al forțelor aeriene: Este foarte versatil. Prima dată a fost întrebuinţat chiar în Vietnam. Are experienţă lungă.

Valoarea contractului este confidenţială. În toată lumea sunt însă 4.500 de elicoptere Black Hawk. O parte din ele vor fi reparate la Bucureşti, unde vor fi asamblate şi zeci de aparate în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri