O carte-anchetă face dezvăluiri despre abuzurile sexuale comise la Vatican

Data publicării:
Holy Mass Of The Day And "Urbi Et Orbi" Message And Blessing
Foto: Gulliver/Getty Images

O carte lansată joi în Italia face dezvăluiri tulburătoare despre secretele Vaticanului, aducând în sprijinul său documente confidențiale. Cartea este semnată de un jurnalist care și-a făcut o specialitate din a face dezvăluiri despre scandalurile în care a fost implicată Banca Vaticanului sau despre presiunile interne împotriva reformelor inițiate de papa Benedict al XVI-lea și papa Francisc.

Holy Mass Of The Day And "Urbi Et Orbi" Message And Blessing
Foto: Gulliver/Getty Images

''Păcatul originar'' evocă încercările nereușite ale unui tânăr de a denunța abuzurile sexuale la care era supus colegul său de cameră minor, elev al unei instituții din Cetatea Vaticanului.

Semnată de jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi, cartea este o anchetă despre secretele Vaticanului, aducând în sprijinul său documente confidențiale.

Jurnalistul, achitat de justiția de la Vatican, în 2016, în procesul ''Vatileaks 2'' după ce a ''scurs'' către presă numeroase documente, și-a făcut o specialitate din a face dezvăluiri despre scandalurile în care a fost implicată Banca Vaticanului sau despre presiunile interne împotriva reformelor inițiate de papa Benedict al XVI-lea și papa Francisc, informează AFP citat de Agerpres.

Gianluigi Nuzzi Presents Book Revealing Papal Letters
Foto: Gulliver/Getty Images

Cartea sa vorbește și despre dispariția misterioasă, în 1983, a unei tinere femei, Emmanuela Orlandi, rezidentă a Cetății Vaticanului și fiica unui angajat din aparatul administrativ.

În această cea de-a patra carte a sa, jurnalistul tulbură din nou apele, vorbind despre legea tăcerii care persistă în cadrul bisericii și dezvăluite povestea unui seminarist care ar fi abuzat sexual un licean de 17-18 ani, în 2011-2012, în fața unui martor.

Acest martor este polonezul Kamil Tadeusz Jarzembowksi, pe atunci rezidentul unei instituții din centrul Vaticanului care găzduia copii și adolescenți din lumea întreagă, veniți să se facă preoți.

Elevii acestei instituții frecventau o școală privată din centrul Romei și cântau în cor în timpul slujbelor celebrate în bazilica Sfântul Petru.

Kamil a stat aici de la 13 până la 18 ani, până în 2014, dar spune că a fost forțat să plece înainte de a-și termina studiile după ce a încercat să tragă un semnal de alarmă referitor la cele întâmplate către autoritățile ecleziastice.

Potrivit declarației acestuia, un alt elev venea foarte des în camera sa, serile, pentru a întreține relații sexuale cu colegul său de cameră, atunci în vârstă de 17 sau 18 ani, care ''se simțea obligat să cedeze avansurilor lui''.

Profitând de încrederea pe care i-o acorda episcopul, tânărul exercita ''o formă de putere și de intimidare'' asupra celor mai tineri supunându-i la ''hărțuiri sau acte sexuale'' pe unii dintre interni, povestește Kamil în cartea lui Nuzzi.

''Nu le reproșez acestor preoți faptul că erau homosexuali'', declară polonezul care în prezent studiază istoria artei și se declară gay. ''Problema este în altă parte, iar totul este o ipocrizie imensă: în timpul zilei aceste persoane sunt homofobe, iar noaptea se dezlănțuie în discoteci gay''.

Interpelat de către AFP, biroul de presă al Vaticanului nu a precizat încă dacă a fost deschis o anchetă în acest caz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri