O tartă de fructe veche de 106 ani, găsită "perfect conservată" în Antarctica

Data publicării:
placinta
Foto: Facebook

Oamenii de știință din Noua Zeelandă au descoperit o tartă de fructe veche de 106 ani , "perfect conservată", într-un adăpost izolat din Antarctica, relatează joi DPA.

placinta
Foto: Facebook

Delicatesa, fabricată de firma Huntley și Palmers, era încă înfășurată în hârtie și introdusă într-o cutie de metal, au anunțat joi cercetători de la Antarctic Heritage Trust din Christchurch.

"Să găsim o tartă de fructe atât de perfect conservată într-una dintre ultimele câteva cutii de metal corodate și neidentificate încă a fost o surpriză destul de mare", a declarat managerul programului Lizzie Meek, citat de Agerpres

Echipa ei crede că prăjitura, găsită pe raftul unei colibe din Cape Adare, ar fi aparținut expediției lui Robert Falcon Scott din 1911.

Aceste colibe sunt primele construcții din Antarctica și sunt singurele exemple rămase de construcții umane din perioada explorărilor pe orice continent. Ele au fost construite de expediția norvegiană a lui Carsten Borchgrevink în 1899 și folosite mai târziu și de expediția lui Scott în 1911. Deși tarta cu fructe arată și miroase ca și cum ar fi comestibilă, gustul ei va  rămâne un mister, întrucât este lipsit de etică ca oamenii de știință să-și consume descoperirile, a declarat Meek pentru Newshub.

"Tarta cu fructe va merge înapoi unde a fost găsită, pe raftul unei colibe, și vizitatorii vor putea să vadă cutia și să audă povestea", a mai spus ea.

O echipă din cadrul Muzeului Canterbury din Christchurch a încheiat recent un proiect de 14 luni în cadrul căruia au fost conservate aproape 1.500 de artefacte din Cape Adare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri