Povestea dramatică din spatele unei fotografii în care Hitler îmbrățișează o fetiță evreică. Ce s-a întâmplat cu micuța

Data actualizării: Data publicării:
Adolf Hitler și Rosa Bernile Nienau
Foto: Agerpres

La prima vedere, această fotografie, în care un bărbat îmbrățișează părintește o fetiță, pare o scenă de bucurie imensă. La o privire mai atentă, bucuria se transformă rapid în tristețe: bărbatul este nimeni altul decât Adolf Hitler, temutul lider nazist care se face vinovat de moarte a 6 milioane de evrei, iar copila este evreică.

Adolf Hitler și Rosa Bernile Nienau
Foto: Agerpres

În ciuda originii ei, Adolf Hitler a construit o adevărată prietenie cu Rosa Bernile Nienau, prietenie care s-a terminat după cinci ani, la intervenția unor oficiali naziști de top. Iar acum această imagine rară, făcută în 1933 și semnată de liderul nazist, a fost scoasă la licitație în SUA și achiziționată în schimbul sumei de 9.000 de dolari.

Casa de licitație Alexander Historical Auctions, din Maryland, a dezvăluit că poza a fost făcută de un fotograf pe nume Heinrich Hoffmann, scrie BBC.

„Această versiune semnată nu a fost văzută de publicul larg până acum. Hitler era fotografiat foarte des în compania unor copii, pentru propagandă. Elementul șocant al acestui exemplar este că acesta pare să aibă o afinitate reală pentru fetiță. Am fost pur și simplu uimit”, a dezvăluit Bill Panagopulos.

Adolf Hitler și Rosa Bernile Nienau împărțeau aceeași zi de naștere.

Ziua de naștere comună a fost cea care i-a adus pe cei doi împreună și începutul acestei prietenii neobișnuite. Potrivit site-ului casei de licitații, Rosa și mama acesteia erau în mulțimea care se strânsese în fața casei de vacanță a lui Hitler din Alpi, în 1933, pentru a-i serba ziua de naștere.

Se crede că atunci când liderul nazist a descoperit că Rosa este născută în aceeași zi, a invitat-o, împreună cu mama ei, Karoline, în casă. Acolo ar fi fost făcute fotografiile. Nu la mult timp după, s-a descoperit că mama lui Rosa era evreică. În ochii statului nazist, asta o transforma și pe micuță în evreică.

Însă acest lucru nu l-a împiedicat pe Hitler să continue prietenia cu Rosa, căreia i-a și trimis o copie semnată a fotografiei.

„Draga și amabila (n.r. - istoricii nu sunt siguri pe cuvântul amabila, însă cred că asta ar scrie pe poză) Rosa Nienau, Adolf Hitler, Munchen, 16 iunie 1933”, a scris acesta.

Se pare că Rosa și-a pus mai târziu propria amprentă pe imagine, desenând flori pe poza alb-negru. Mai mult, între 1935 și 1938, aceasta i-a scris lui Hitler și asistentului acestuia, Wilhelm Bruckner, de cel puțin 17 ori. Povestea de prietenie s-a încheiat atunci când mama lui Rosa, văduvă, a fost contactată de secretarul privat al liderului nazist, Martin Bormann, care i-a spus să înceteze orice contact cu Hitler.

Hitler, însă, a rămas deloc impresionat de eforturile secretarului, a povestit mai târziu Hoffmann.

„Sunt oameni care au un adevărat talent în a-mi strica orice mică bucurie”, i-ar fi spus Hitler. Sau cel puțin asta susține Hoffmann în biografia „Hitler Was My Friend” (n.r. „Hitler era prietenul meu”)

Cu Hitler și Rosa mai există o fotografie, intitulată „Hitler's Sweetheart” (n.r. „Drăguța lui Hitler”).

Adolf Hitler și Rosa Bernile Nienau
Foto: Hepta/Ferrari Press Agency

În anul în care Bormann i-a cerut mamei lui Rosa să rupă orice contact cu Hitler a fost și cel în care a început Al Doilea Război Mondial. Șase ani mai târziu, când naziștii au fost învinși în sfârșit, șase milioane de evrei muriseră.

Nici Rosa nu a supraviețut războiului. A murit în 1943, la vârsta de 17 ani, de poliomielita, într-un spital din Munchen. Era anul în care se împliniseră 10 ani de la momentul în care l-a cunoscut pe temutul Adolf Hitler.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri