Povestea „Muzei adormite”, opera lui Brâncuși vândută în nouă minute

Data publicării:
muza adormita brancusi

Ultima sculptură dintr-o serie de șase intitulată „Muza Adormită” de Constantin Brâncuși a stabilit un record absolut pentru artistul român. Lucrarea de bronz a fost scoasă la licitație de casa Christie's și a fost vândută acum câteva ore cu 57,3 milioane de dolari. Opera de artă datează din 1913 și reprezintă un cap de femeie , turnat în bronz, de 26 de centimetri lungime care este culcat pe o parte. 

 

Licitaţia a durat doar nouă minute, iar sculptura a fost vândută unui cumpărător anonim. Suma plătite este dublul celei estimate de casa de licitații. Una din primele versiuni ale lucrării „Muza adormita", de Constantin Brâncuși, s-a vândut cu peste nouă milioane de dolari acum 12 ani tot la New York.

„În 1909, Brâncuşi a creat prima „Muză Adormită", din marmură, adică aceea aflată acum la Washington, şi din această piesă de marmură a făcut o machetă din ghips din care a creat şase piese din bronz. Aceasta este cea de-a şasea sculptură din bronz din această serie. În cadrul acestei serii, se observă că fiecare sculptură este unică, pentru că el a tratat-o pe fiecare altfel. Brâncuşi s-a rupt de tradiţie, şi-a creat propria estetică modernistă. Era un sculptor incredibil de talentat. A devenit semnătura lui. Aceste trăsături faciale pe care le vedem în primele versiuni ale "„Muzei adormite" îţi dau senzaţia de topire într-o formă embrionară, de forma oului. Este un obiect extraordinar, care transmite o senzaţie incredibilă de profunzime, seninătate şi chibzuinţă”, a explicat Anika Guntrum, expert în artă modernă. 

muza adormita marmura
Foto: Flickr

„Una dintre cele mai deosebite trăsături este forma de ansamblu, ca un ou, a sculpturii. Ea a devenit atât de importantă pentru Brâncuşi, dar şi pentru sculptură în general”, a adăugat Alistair Sooke, critic de artă

Experții spun că lucrările lui Brâncuși sunt foarte rare și este greu să le găsești la licitații sau pe piața de artă în general, de aceea colecționarii sunt dispuși să ofere sume enorme când au ocazia sa le cumpere.

Anterior, recordul absolut, pentru o operă a lui Brâncuşi, a fost atins în 2010, de un colecţionar, care plătit aproape 40 de milioane de dolari pentru „Madame L.R." Brâncuşi este cel mai scump artist român, iar lucrările sale sunt într-un top zece al celor mai valoroase opere de artă din toate timpurile, alături de artişti precum Modigliani, Matisse şi Picasso.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri