Un nou protest față de un film, anunţat la MNŢR

Data publicării:
Muzeul_Taranului_Roman

Un protest a fost anunţat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), prin intermediul reţelelor de socializare, faţă de proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, care va avea loc joi seară.

Manifestanţii cer Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) anularea reprezentaţiei, în timp ce conducerea instituţiei muzeale a transmis, miercuri, că a solicitat sprijinul autorităţilor, considerând inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii.

„Având în vedere reacţiile apărute astăzi, 7 februarie 2018, în mediile de socializare pentru iniţierea unor proteste privind proiectarea filmului «Soldaţii. Poveste din Ferentari», la Cinema Muzeul Ţăranului, programată mâine, 8 februarie 2018, Muzeul Naţional al Ţăranului Român aduce următoarele clarificări: Muzeul nu are calitatea de a cenzura conţinutul unei proiecţii cinematografice care în prealabil a obţinut de la autorităţile competente toate avizele şi certificatele de rating impuse de lege”, arată comunicatul MNŢR.

Potrivit instituției, Cinema Muzeul Ţăranului face parte din reţeaua cinematografică Europa Cinemas, respectând întru totul standardele de calitate în domeniu, difuzând filme europene non-naţionale şi naţionale.

„În acelaşi timp, conţinutul filmelor distribuite nu reprezintă în mod necesar punctul de vedere al MNŢR, acestea având acordul direct al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). În aceste condiţii, MNŢR consideră inacceptabilă presiunea şi impunerea cenzurii, dreptul la libera exprimare fiind una din libertăţile fundamentale obţinute de societatea democratică românească”, mai arată comunicatul muzeului.

„MNŢR îşi menţine aceeaşi opinie pe care a prezentat-o în data de 5 februarie în urma incidentelor care au avut loc în 4 februarie şi menţionează că, pentru a preveni noi manifestări nepotrivite, am solicitat autorităţilor legale sprijinul”, adaugă acesta.

Pe reţelele de socializare a fost lansat un apel la protest faţă de proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari”.

„Asaltul mafiot continuă şi se intensifică împotriva spiritualităţii româneşti, criminalii se mobilizează să profaneze toate valorile strămoşeşti, la arme români. Paşnic, dar hotărţâi, mobilizaţi cât mai mulţi să vină la MŢR joi, orele 18.00, să oprim proiecţia blasfemiilor şi jignirilor la adresa poporului român. Să fim cu sutele, daţi sms, mesaj, e-mail. Distribuiţi”, a scris un utilizator pe Facebook.

Acesta a trimis o adresă către Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi către conducerea instituţiei MNŢR prin care au cerut să anuleze proiecţia filmului „Soldaţii. Poveste din Ferentari” şi să respingă orice alte cereri viitoare de difuzare a filmelor şi a altor activităţi „care fac publicitate deviaţiilor sexuale (homosexualitate etc.) în orice formă explicit sau implicit, precum şi cele care proferează limbaj vulgar şi comportament antisocial întrucât acesta sunt în contradicţie şi străine de valorile tradiţionale româneşti care constituie obiectul fondării si funcţionării Muzeului Ţăranului Român”.

Protestatarul, Adrian Grigoriu, care se declară pe pagina sa de Facebook „soldat al Poporului Român”, a menţionat şi că va depune o plângere penală la Parchet.

În această adresă se face referire la Codul Penal, la articolele 374, alineatele 1 şi 4  şi la faptul cp MNŢR este „un sanctuar al culturii şi tradiţiilor strămoşeşti ale Poporului Român, profund ancorate indisolubil în creştinismul autentic, dragostea şi respectul suprem pentru firesc”.

„Având în vedere că marii noştri oameni de cultură au îndemnat urmaşii să apere valorile pe care s-a clădit în milenii societatea românească, precum marele istoric şi patriot Nicolae Iorga s-a exprimat explicit: «O naţiune care nu-şi respectă trecutul şi obiceiurile creştine, un popor care-şi pierde credinţa şi nu cultivă iubirea faţă de moşie şi strămoşii săi este un popor condamnat la pieire»”, mai arată adresa protestatarilor.

Mai multe persoane au întrerupt duminică seară proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut", considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MŢR, văzut ca un spaţiu „sacru". Ei au cântat imnuri bisericeşti şi au afişat icoane, steaguri şi un banner cu inscripţia „Soros, leave them kids alone". Filmul, regizat de Robin Campillo, a fost recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 şi a fost propus de Franţa pentru o nominalizare la premiile Oscar.

Luni, MNŢR a transmis că reprezentanţii instituţiei nu vor ca aceasta să fie transformată în terenul minat al unor confruntări care ţin mai degrabă de ideologie decât de credinţă. Muzeul a precizat că dacă cei implicaţi doreau să protesteze legal ar fi putut să o facă în faţa instituţiei, păstrându-se în limitele permise de lege.

Tot luni, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a transmis un mesaj prin care condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc duminică seară la MNŢR. Reţeaua a precizat că grupul de protestatari nu a înţeles că acest muzeu tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar şi în strânsă relaţie cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a ţăranului român.

Proiecţia filmului francez „120 BPM/ bătăi pe minut”, regizat de Robin Campillo, a fost reprogramată pe 20 februarie, de la ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti.

Cristian Mungiu a reacţionat la întreruperea proiecţiei care a avut loc duminică la sediul instituţiei muzeale, spunând că acest incident a făcut ca România să fie din nou asociată cu termeni ca „primitivism”, „fanatism” şi „intoleranţă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri