Două intervenţii de prelevare de ţesut osos de la donatori vii şi un transplant osos au fost efectuate cu succes la Târgu Mureş

Data publicării:
Transplant-osos
Două intervenţii de prelevare de ţesut osos de la donatori vii şi un transplant osos au fost efectuate cu succes la Târgu Mureş. Foto: Facebook/SCJU

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat, miercuri, efectuarea a două intervenţii de prelevare de ţesut osos de la donatori vii şi efectuarea unui transplant osos, prelevarea fiind prima făcută după reacreditarea pentru activitatea de transplant ţesuturi a Secţiei Clinice Ortopedie, informează Agerpres.

"Procedurile de prelevare ţesut osos de la donator viu s-au realizat în cadrul Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon. Donatorii sunt doi pacienţi în vârstă de 59, respectiv 72 de ani, ambii cu diagnosticul de coxartroză dreaptă, cărora li s-a prelevat capul femural drept, ulterior au fost protezaţi cu proteze totale ale articulaţiei şoldului, în cadrul Programului Naţional de protezare. Cele două capete femurale prelevate au fost pregătite în sala de operaţie şi transmise ulterior către Banca de Ţesut Colentina", a arătat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Intervenţia de transplant a fost prima realizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pe Programul Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon, în anul 2023, iar intervenţiile de prelevare au fost primele după reacreditarea pentru activitatea de transplant ţesuturi a Secţiei Clinice Ortopedie, care a avut loc în anul 2022.

"Tot în data de 31 ianuarie, a avut loc o intervenţie chirurgicală de revizie a artroplastiei totale de şold stâng cu plastia-reconstrucţia acetabulului stâng cu grefă osoasă, unei paciente de 59 de ani. Intervenţia, care a durat 2 ore şi jumătate, s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie. (...) Grefa osoasă necesară pentru intervenţia chirurgicală provine de la Banca de Ţesut Colentina", a subliniat SCJU Târgu Mureş.

Spitalul a precizat că starea şi evoluţia pacienţilor sunt bune.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri