„E ca și când ai lucra pentru Toyota”. Noi detalii despre șeful Yakuza, prins în Thailanda după 15 ani de căutări

Data actualizării: Data publicării:
Shinegaru Shirai
Shinegaru Shirai

După 15 ani de fugă din fața justiției, Shigeharu Shirai, în vârstă de 74 de ani, fost lider al mafiei japoneze Yakuza, a fost prins în Thailanda cu ajutorul Facebook. Mergând pe urmele acestei arestări, cotidianul The Japan Times oferă un alt detaliu legat de „exilul” bătrânului mafiot.

shigeharu
Shigeharu Shirai

Poliția japoneză a intrat pe fir după ce mai multe poze cu tatuajele Yakuza ale lui Shigeharu Shirai au fost postate pe rețeaua de socializare de către un utilizator thailandez. Atunci când, fascinat de tatuajele bătrânului, a hotărât să îl fotografieze, acesta nu știa că are de-a face cu un fost șef al cunoscutei mafii japoneze.

Fotografiile au devenit virale, ajungând în atenția poliției.

Shigeharu Shirai a fost arestat în oraşul Lopburi şi urmează să fie extrădat în Japonia. Japonezul a fugit în Thailanda în 2005.

Într-o altă fotografie se poate vedea că japonezului îi lipseşte o mare parte a unui deget, pedeapsă pe care şi-o administrează deseori singuri membrii Yakuza ca să arate că regret greşelile făcute.

The Japan Times susține că printre cei care au dat share fotografiilor cu Shirai au fost chiar membri actuali ai Yakuza, bucuroși că unul dintre foștii lor șefi, dispărut fără urmă de mai bine de un deceniu, este în viață.

Conform cotidianului japonez, poliția spune că „pribegia thailandeză” a lui Shigeharu Shirai nu ar trebui interpretată și ca o repudiere a acestuia din rândurile mafiei Yakuza. Din contră, mai mulți dintre foștii săi „asociați” l-au vizitat constant pe bărbat, de două, trei ori pe an, aducându-i bani și cadouri.

În 2003, Shirai a fost pus sub acuzare pentru uciderea unui gangster dintr-o bandă rivală. Crima s-a petrecut în orașul Mie. Victima asasinatului a fost Kauzhiko Otobe, un lider al clanului rival japonez Yamaguchi-gumi.

Grupurile Yakuza există în Japonia de foarte mulţi ani şi numără aproximativ 60.000 de membri. Grupurile în sine nu sunt ilegale, însă câştigurile lor provin în mare parte din activităţi ilegale: jocuri de noroc, prostituţie, trafic de droguri, piraterie informatică.

Thailanda este cunoscută pentru faptul că adăpostește o veritabilă citadelă a gangsgterilor din toate colțurile lumii.

Criza „corporatistă” din Yamaguchi-gumi

Clanul Yamaguchi-gumi, caracterizat drept un „sindicat al criminalității”, trece de ani de zile printr-o criză „structurală” care a dus la dezintegrarea lui în mai multe grupări inamice.

În plus, liderii în vârstă ai clanului mafiot au început să se retragă în masă, alegând să își trăiască bătrânețea cât mai departe de spectrul crimei organizate, relatează The Japan Times.

Explicația ieșirii din Yamaguchi-gumi a gangsterilor matusalemici?

„Pur și simplu nu mai este deloc distractiv să fii un Yamaguchi-gumi. Acum este ca și când ai lucra pentru Toyota. Ceea ce a fost cândva o familie criminal a devenit o corporație”, este de părere un expert japonez în clanuri mafiote, Ryo Fujiwara, autorul cărții „The Three Yamaguchi-gumi”.

Mai mult, explică Fujiwara, dacă se întâmplă ca un membru să fie „inferior ierarhic”, acesta este supus unui program de lucru aproape corporatist.

„Trebuia să fii în fieare dimineață la ora 07:30 la sediul grupării, deoarece Takayama (Kyoshi Takayama, unul dintre cei mai puternici mafioți japonezi – n.r.) ajungea la ora 08:00”, precizează Ryo Fujiwara, adăugând că nici nu respecta orarul strict era ucis.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri