10% dintre agricultori ar putea rămâne fără subvenții

Data publicării:
AGRICULTURA agerpres 7946752

Se înmulţesc cazurile în care suprafeţele agricole din acte nu corespund cu cele din teren.

Mihai Pascaru: „M-am trezit că sunt chemat la Primărie să mi se anuleze cadastru pentru că...să vedeţi că au fost măsurători greşite şi acum nu mai am suprafaţa pe care o aveam înainte. Un hectar jumătate, iar lăţimea a avut 42 de metri, acum are 32 de metri.”

Fermierii sunt păgubiţi în mare parte din cauza neconcordanţei dintre actul de proprietate, cadastru şi sistemul electronic de verificare a suprafeţelor pentru care se plătesc subvenţii.

Spre exemplu, un agricultor care are un teren de câteva zeci de hectare, conform actelor de proprietate, depune cerere pentru subvenţii pentru această suprafaţă. Însă, atunci când Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură controlează terenul care nu are cadastru, se dovedeşte că fermierul lucrează de fapt un teren mai mic şi este obligat să dea banii înapoi.

Cele mai mari probleme sunt în cazul fermierilor mici, care au un hectar sau două. Înseamnă trei sferturi din cei aproape un milion de agricultori români.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli: „Punerile în posesie au fost făcute din birou sau în câmp cu ustensile primitive, ajungându-se la un moment dat să fie 3 proprietari la acelaşi ţăruş, mi-este tare teamă că acum când se face cadastrarea că 10 la sută dintre proprietari să rămână fără pământ.”

2020 este termenul limită la care trebuie terminat cadastrul.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Dacă în 2020 Ministerul Agriculturii nu va avea cadastru clar nu vom mai putea plăti peste 1,9 mld euro din 2021, va fi o tragedie în acest moment.”

Doar 26% din cele 13 milioane de hectare au fost cadastrate.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Am discutat cu preşedintele ANCPI-ului acum 2 luni şi înţeleg că din păcate lucrurile nu au evoluat, primăriile sunt cele care fac licitaţiile pentru cadastrare, dacă primarii nu sunt motivaţi suficient atunci se va întârzia procesul.” 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri