2013 este anul unor noi provocări economice pentru România

Data publicării:
0101 20perspective 202013-41407

Ca noul an să fie unul mai bun din punct de vedere economic, Legea bugetului de stat, cel mai important act normativ al unui an fiscal, ar trebui să fie realistă şi să aloce cu prioritate fonduri pentru investiţii publice în infrastructură. Iar guvernanţii ar trebui să înveţe din greşeli, spun economiştii.

„Nu trebuiau tăiaţi banii de la investiţii, trebuia făcută o prioritizare a investiţiilor. Să renunţăm la altele măcar temporar”, este opinia analistului economic Mircea Coşea.

Trebuie atrase mai multe investiţii străine şi fonduri europene

Specialiştii spun că Executivul trebuie să atragă mai multe investiţii străine şi fonduri europene. Banii europeni pot garanta creşterea economiei în 2013, dacă vom depăşi pragul ruşinos de anul acesta, când am reuşit să atragem doar 10% din fondurile puse la dispoziţe. Oamenii de afaceri speră ca lucrurile să stea altfel după 1 ianuarie.

Faptul că România este pe locul 72 în cel mai recent clasament mondial Doing Business, care studiază cât de uşor îşi desfăşoară afacerile companiile de talie mijlocie, sugerează totuşi că ţara noastră este un loc bun pentru dezvoltarea de afaceri. Dar mai sunt multe de făcut.

„Sunt foarte multe elemente de incertitudine care au impact şi asupra economiei locale. Dacă populaţia nu are încredere, nu consumă şi este foarte greu şi pentru investitori să investească”, este opinia lui Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini în România.

„Sunt patru paşi foarte simpli de urmat : stabilitate, transparenţă, eficienţă şi predictibilitate”, spune şi Eric Stewart, preşedintele Consiliului de Afaceri Româno- American.

Iar în 2013 Guvernul are de făcut multe şi pentru oamenii de afaceri şi pentru populaţie.

„Ar fi favorabilă o scădere de fiscalitate, în special în domeniul impozitării muncii. Asta ar reuşi să stimuleze economia şi să susţină şomajul la o limită scăzută”, spune Aurelian Dochia, analist economic şi om de afaceri.

„Mai am o teamă. 2013 ar putea însemna întoarcerea a 500.000 de români şomeri din străinătate. Pentru ei trebuie locuri de muncă”, a adăugat Mircea Coşea.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este de părere că „ceea ce trebuie să ne permitem ar fi să păstrăm la actualul nivel diferitele categorii de venituri ale salariaţilor şi pensionarilor, nu majorări în termeni reali dar măcar indexarea cu inflaţia”.

Creşterea economică în 2013, estimată la 2-3 la sută

După cum indică majoritatea estimărilor, România ar urma să înregistreze anul viitor o creştere economică de 2-3 %. Totuşi analiştii sunt prudenţi în a înainta cifre despre evoluţia economiei în noul an.

„Atâta vreme cât nu porneşte consumul intern şi nu încep aceste cheltuieli, nici motorul economiei nu poate să pornească la nivelul potenţial”, spune Aurelia Dochia.

Şansa noastră ar fi ca 2013 să fie un an agricol bun, iar Guvernul să susţină fermierii.

În cele din urmă, nu trebuie omisă educaţia, dacă vrem economie performantă, ne amintesc dascălii.

„Ca o ţară să se dezvolte economic normal, are nevoie de educaţie. Când ai un popor educat, sănătos, ai şi creşterea economică necesară”, este opinia lui Marian Nistor preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”.

Nici în acest an nu scăpăm de scumpiri

Anul nu va fi lipsit de scumpiri, atât la produsele afectate de accize: tutun, cafea, alcool şi carburanţi, dar şi alimentele vor avea creşteri sezoniere de preţuri.

În concluzie, 2013 este un alt an al provocărilor pentru România. Statul trebuie să ramburseze 5 miliarde de euro instituţiilor financiare internaţionale. Şi, de asemenea, executivul are nevoie de o înbunătăţire a colectării taxelor şi impozitelor pentru a avea resurse financiare suficiente pentru plata pensiilor şi a salariilor.

Pe de altă parte, este important să îndeplinim şi angajamentele asumate cu instituţiile financiare internaţionale. În special prin restrucurarea şi privatizarea companiilor de stat neprofitabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri