9.000 de firme româneşti sunt controlate din paradisuri fiscale

Data publicării:
bani euro dolari GettyImages-107158537-3

Un off-shore este o firmă înfiinţată într-o ţară în care proprietarii plătesc fie impozit pe profit mai mic decât în ţară de provenienţă, fie beneficiază de reduceri de taxe dacă reinvestesc acolo profitul obţinut anual. În România, impozitul pe profit este de 16%, iar cel pe dividende de 5%.

Dacă vorbim despre o juridicţie favorabilă, vorbim de exemplu de Cipru sau Luxemburg sau de Olanda, unde legislaţia fiscală este făcută de asemenea natură încât să încurajeze investiţiile, activitatea economică, printr-o fiscalitate redusă”, spune consultantul financiar Gabriel Sincu.

Problemele apar, spun consultanţii, atunci când off-shore-ul este folosit pentru a ascunde bani sau pentru finanţarea unor activităţi ilegale. Odată virate sumele în aceste conturi, statul nu poate controla şi nici confisca averile.

„Un paradis fiscal este o jurisdicţie care nu acceptă niciun fel de dialog cu alte autorităţi. Aţi spus Panama, aţi spus Seyschelles, Belize sau altfel de zone. Acolo cel mult avem un impozit fix, o sumă pe an pe care firma respectivă o plăteşte şi din acel moment nu mai am nimic de discutat cu autoritatea”, explică Gabriel Sincu

De exemplu, firmele înregistrate în Panama sunt pe locul 36 în clasamentul investitorilor străini din România.

Este o chestiune morală, nu doar legală. Una legată de moralitatea sistemului economic mondial care în condiţii de globalizare foloseşte instrumentele off-shore-urilor ca pe un instrument de a ecita plata de taxe”, a spus, la „24 de minute”, politologul Andrei Ţărnea, directorul executiv Aspen România.

Numărul celor care au firme în Seychelles şi Belize a crescut de 15, respectiv 5 ori în perioada 2004-2014.

Seychelles

2004 - 14 firme

2014 - 219 firme

Belize

2004 - 25 firme

2014 - 120 firme

sursa: Registrul Comerţului

Din cele 9.000 de firme româneşti cu acţionari din off-shore-uri, cele mai multe erau controlate în 2014 din Cipru – 5.100 -, urmate de Statele Unite şi Marea Britanie.

Cipru - 5.100 firme

SUA - 1.005 firme

Marea Britanie - 937 firme

Emiratele Arabe Unite - 42 firme

Hong Kong - 57 firme

Insulele Virgine Britanice - 395 firme

sursa: Registrul Comerţului

Înfiinţarea unei firme într-un teritoriu cu taxe mici şi discreţie financiară durează şase săptămâni şi costă 1.500 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri