A doua mare companie minieră din SUA, interesată de privatizarea Complexului Energetic Hunedoara

Data publicării:
termocentrala paroseni hunedoara mediafax

"Interesul scris manifestat de Quintana în privatizarea CEH este unul extrem de important. Vorbim despre o companie foarte mare, cu profil minier. Este vorba despre al doilea deţinător de rezerve de cărbune din SUA, după Guvernul Federal. Ar fi o oportunitate majoră de menţinere a locurilor de muncă din judeţul Hunedoara. Cred că e important ca CEH să devină interesant pentru o companie cu profil mai mult minier, cum e şi Quintana, decât pentru una cu profil mai mult energetic, tocmai datorită particularităţilor societăţii hunedorene. Sper ca Guvernul şi ministerul împreună cu conducerea CEH să concretizeze aceste semnale pozitive venite de peste Ocean", a declarat, pentru Mediafax, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care nu va mai face parte, însă, din viitorul guvern.

Prin scrisoarea de intenţie transmisă Departamentului pentru Energie, reprezentanţii companiei americane au solicitat date despre CEH, în scopul analizării unei investiţii strategice în judeţul Hunedoara.

Nicolescu a susţinut că la CEH este nevoie urgentă de bani pentru investiţii, dar şi de o echipă managerială mai bună care să demonstreze integritate profesională.

Quintana Minerals Corporation a fost formată, în 1963, ca o societate de explorare minieră şi de producţie şi, ulterior, a devenit o companie activă de explorare şi dezvoltare prin proiecte miniere implementate de-a lungul Americii. Quintana Minerals Corporation este în prezent o companie de management de energie şi de resurse naturale pentru un portofoliu larg de companii private cotate la bursă, între care şi Quintana Energy.

În luna septembrie, Răzvan Nicolescu s-a întâlnit, la Houston, cu reprezentanţii mai multor importante companii americane. Atunci a avut loc şi o primă discuţie cu Corbin Robertson, preşedintele Quintana Minerals Corporation.

Oficialul a dat în noiembrie un ultimatum de o lună conducerii Complexului Energetic Hunedoara pentru a prezenta o strategie "realistă" de viabilizare a companiei.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit anul trecut 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului, care au aparţinut Companiei Naţionale a Huilei.

Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei în martie 2013. Operaţiunea ar urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin emisiune de noi acţiuni.





Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri